Alvarinho, rijzende ster onder de druivenrassen


door Kris Jeuris, 20 februari 2021

2 zeer goede redenen om deze oude blogpost op te blinken en opnieuw te serveren:


1. Alvarinho is voortaan een officiële druif van de Bordeaux-regio. Dat zet de erkenning van de kwaliteiten van de druif nog wat kracht bij. En waarom kiest Bordeaux ervoor? De lokale commissie roemt de capaciteit van Alvarinho om kurkdroge wijnen met een 'acidité croquante' te maken (toch mooi hoe de Fransen dat zeggen). Bovendien bieden haar aromatische kwaliteiten een perfect antwoord op het verlies aan aroma's dat meestal gepaard gaat met de klimaatopwarming.

2. de voorbije maanden kwamen de topcuvées Alvarinho van  2019 op de markt en die bevestigen wat we al in de basiswijnen konden proeven: 2019 heeft in Portugal wijnen van uitzonderlijk niveau voortgebracht. Voldoende reden om uw koelkast te vullen met Alvarinho en zo perfect gewapend aan de start van de voorjaarswarmte te verschijnen. Uw perfecte verfrissing is gegarandeerd.

 

In Portugal zijn er weinig regio’s waar slechts 1 druivenras de plakt zwaait. Het land put uit een schier eindeloos arsenaal inheemse rassen en die werken in de meeste wijnen samen. Toch zijn er enkele uitzonderingen en Alvarinho is er één van.

Alvarinho werd omwille van zijn kwaliteiten de voorbije jaren aangeplant in diverse regio’s binnen en buiten Portugal, maar de ‘thuisbasis’ van de druif en vooralsnog de plaats waar de beste resultaten geboekt worden, is de Vinho Verde in het uiterste noorden van Portugal. 

2 stadjes, Monção en Melgaço, mogen terecht claimen de beste Alvarinho te produceren. Net de grens over, in Galicië, wordt eenzelfde, hoog kwaliteitsniveau gehaald. Daar wordt dezelfde druif gewoon even anders geschreven: Albariño.

De wijnen op basis van Alvarinho zijn meestal heel herkenbaar. Aroma’s van citrusvruchten domineren en in de koele oogstjaren komen in de beste wijnen heel herkenbaar tonen van pompelmoes naar voor. Dat zorgt dan meteen ook voor een zeer smaakvol bittertje, eigen aan pompelmoes.
Het is meestal ook een indicatie voor een prima bewaarpotentieel. De beste wijnen verouderen makkelijk 20 jaar en ontwikkelen aroma’s die ook in oude Grüner Veltliner en Riesling terugkomen.
In warme jaren duiken meer exotische vruchten op met passievrucht op kop. In de warmere jaren kunnen de wijnen soms ook mooi verouderen, maar ze geven meestal toch het beste van zichzelf in de eerste jaren na de oogst.

Aan tafel is Alvarinho omwille van zijn prima zuren, zeer dankbaar in combinatie met vettere vissoorten, oesters, mosselen, bereidingen zoals ceviche en de Aziatische keuken.

De kwaliteit van recente jaargangen
*****superior 2019
***** 2012, 2014, 2008, 2002
**** 2016, 2017, 2018, 2007
*** 2015, 2013, 2011, 2010, 2009
** 2006, 2003

Verwen uzelf met één van onze Alvarinho Tasting Packs: bestel nu op onze website, krijg er zomaar een gratis magnum bovenop en woensdag staat onze chauffeur al aan uw deur met de flessen. Dan bent u helemaal gewapend tegen de voorjaarszon.