Beekborne, de trots van Haspengouw en toonaangevend voor Belgische topwijn


door Kris Jeuris, 17 december 2021

TIEN JAAR GELEDEN liet Patrick Carmans me de helling zien waarop hij, mijn beste vriend sinds onze studietijd in Leuven, wijnstokken zou planten. De helling zag er goed uit: naar het zuiden gericht en steil oplopend, optimaal qua expositie naar de zon en drainage. Bovendien was de bodem de perfecte mix van leem en kalk.
Hij had zijn plan al helder en het was heel ambitieus. Patrick moest en zou chardon- nay planten. Ernaast zette hij pinot noir en pinot gris. En hij zou geen mousserende wijn maken (de iets makkelijkere keuze in ons klimaat), maar wel witte wijn op niveau én zo natuurlijk mogelijk.

Toen werd het stil.

Het was enkele jaren flink zwoegen zonder ook maar één tastbaar resultaat. Wijndruiven telen vanaf nul dat vraagt eindeloze inspanningen terwijl de eerste noemenswaardige wijn lang op zich laat wachten. In tussentijd bekwaamde Patrick zich in wijnbouwtechniek.
Pas in het voorjaar van 2018 was er witte rook. We bottel- den samen een schamele 300 flessen van de oogst 2017, maar de kwaliteit was verbazingwekkend. De oogst 2018 bevestigde dat het geen toevalstreffer was en was zo gul dat we nu ook wat flessen naar de markt kunnen brengen.
We zijn uitermate enthousiast en eigenlijk behoorlijk ver- rast over het niveau dat de wijnen ondanks de jeugdigheid van de stokken halen. Want laten we eerlijk zijn, volgens de theorie kan je al 3 jaar na de aanplant van je stokken wijn- waardige druiven oogsten, maar eigenlijk begint een wijn- stok pas na goed 15 jaar echt het beste van zichzelf te geven. Het huidige niveau bewijst dan alvast dat de mayonaise kan pakken: de mix van de gekozen locatie, de druivenrassen, het klimaat en de aanpak van Patrick zit juist. Elk jaar dat de stokken nu ouder worden zal het resultaat gewoon nog spannender en dieper smaken.
Sapinot neemt maar wat graag de distributie voor z’n rekening want de wijnen passen perfect in onze filosofie. Patrick maakte van bij de start geen commerciële keuzes, hij koos zijn eigen weg. Hij wou vooral Chardonnay maken omdat hij graag Chardonnay drinkt. Hij koos niet voor pro- ductieve klonen maar voor de hoogst kwalitatieve. Hij am- bieert geen bio-label omdat daar best wel wat kanttekenin- gen bij gemaakt kunnen worden (zie in het artikel verderop in deze , maar hij probeert door preventief op te treden zo biologisch mogelijk te werken.

En in de kelder kiest Patrick voor de meest natuurlijk mogelijke aanpak. De gekweekte gisten die haast iedereen gebruikt, laat staan andere oenologische hulpmiddelen komen er niet in. Het sap wordt met de grootste zorg geperst en mag dan in alle rust vergisten, ook al duurt dat maanden. Sulfiet wordt enkel in minieme dosis toegevoegd net voor de botteling. De wijn gaat ongeklaard en ongefilterd op fles. Patrick heeft nu 3ha in productie en wil op termijn naar 5ha groeien. Alle percelen liggen in en rond Neerheylissem (Hélécine) aan weerszijden van de taalgrens. ‘Poupouye’ en ‘Les Garennes’ samen goed voor 1,2ha werden destijds als eerste aangeplant. Ze liggen in het gehucht Vis Tchapias in Hélécine en zijn vooral beplant met Chardonnay en in mindere mate Pinot Noir.

Mis je flessen niet en bestel snel op de pagina van Sapinot. We leveren tijdig voor de feesten.