Van Parijs naar de bergen, een droom achterna. Interview met Antonio Madeira, toptalent in de Dão


door Kris Jeuris, 14 september 2017

Voor de oogst van 2017 liet Antonio Madeira Parijs definitief achter zich. 7 jaar lang pendelde hij tussen de grootstad waar hij opgroeide en de streek waar zijn roots liggen om zijn droom als wijnmaker na te jagen. Nu vestigt hij zich permanent aan de voet van zijn zo geliefde Serra da Estrela in de Dão, dicht bij zijn wijnstokken.

In oktober is hij enkele dagen bij ons te gast om zijn wijnen aan u voor te stellen. De exacte data vindt u in onze degustatiekalender.
Als kennismaking plaatsen we hieronder alvast een interview dat we van hem afnamen.

Antonio Madeira in cijfers:

Portugal Collection Partner sinds 2015
Eerste wijn geproduceerd in: 2010
Actuele jaarlijkse productie: 15.000 flessen
Bewerkte oppervlakte: 4 ha (verspreid over 9 perceeltjes)
Gemiddelde hoogte wijngaarden: 500m
Dominant bodemtype: graniet

Belangrijkste druivenrassen: alle percelen zijn field blends met bijna 40 verschillende autochtone rassen.
De belangrijkste rode: Baga, Jaen, Tinta Amarela
De belangrijkste witte: Siria, Fernão Pires, Bical

 

Wat was je eerste wijnervaring?
Als kind mocht ik tijdens verjaardagsfeestjes al eens nippen van de champagne.

Wat gaf de aanzet om zelf wijn te maken?
In mijn jeugdjaren werd ik verliefd op de Serra da Estrela. Elke zomer verliet ik Parijs om 2 maanden vakantie te beleven bij mijn familie in Portugal. De prachtige natuur in mijn geboortestreek maakte grote indruk.
De interesse in wijn kwam later, toen ik met vrienden in Parijs bescheiden proefavonden deed. We begonnen ons ook te verdiepen in Portugese wijn en ik begreep snel dat de regio waar ik mijn roots heb een zeer interessante plaats was om elegante wijnen met groot bewaarpotentieel te maken. De lange kwaliteitstraditie bleek bij elke fles die we proefden. Langzaam daagde mij de opportuniteit om mijn geluk te vinden als wijnmaker in de streek waar ik zo van hield.
Ik moest alleen een oplossing vinden om mijn leven in Parijs vaarwel te zeggen in ruil voor een groot avontuur. Na jaren van pendelen, vestig ik mij vanaf dit najaar definitief in Portugal.

Wat was de eerste wijn die je maakte en waarom?
De eerste wijn die ik bottelde was de Vinhas Velhas 2011, afkomstig van 1 klein perceel met 50 jaar oude stokken die ik redde van de verwaarlozing. Ze werden al 3 jaar niet meer gesnoeid en dus waren de stokken eigenlijk stervend.  Ik vond het zonde want er stonden enkele zeldzame rassen tussen en de bodem waarop geplant werd, was uitstekend. Vooral de Tinta Pinheira sprak mij aan, een ras dat de meeste producenten hebben opgegeven omdat het voor hen te lichte en subtiele wijnen opleverde. De fijnheid die je ermee kan bereiken, doet mij vooral denken aan de bourgondische Pinot Noir, waar ik een zwak voor heb.

Zou je vandaag hetzelfde doen om die wijn te maken? Zo niet, wat zou je anders doen?
Nee, ik zou niet hetzelfde doen want na 3 jaar hard werken om de wijngaard te redden – in het eerste jaar, 2010, kon ik amper 80kg oogsten op 1ha … - besloot de eigenaar om zijn perceel niet langer aan mij te verhuren.
Wat zou ik anders doen? Waarschijnlijk zou ik nu een contract opstellen om een lange termijnvisie voor het perceel te kunnen ontwikkelen

Er is altijd ruimte voor verbetering. Waar denk je dat je nog kan verbeteren?
Ik denk dat ik levenslang zal kunnen verbeteren. Op korte termijn kan ik nog serieuze progressie boeken qua wijngaardwerk. Zodra ik full-time in Portugal zal zijn, kan ik mijn wijngaarden elke dag opvolgen en veel grondiger onderzoek doen naar terroirexpressie.

Wat maakt jouw regio, de Dão, zo speciaal voor jou?
Er is uiteraard de sentimentele kant, de familiegeschiedenis ligt er verankerd, maar als ik puur focus op de wijn, zou ik zeggen dat de Dão al eeuwenlang door de Portugezen wordt erkend als de regio die wijnen met de hoogste ‘drinkbaarheidsfactor’ produceert. De wijnen zijn fris en verouderen goed dankzij hun natuurlijke zuurgraad. Die prima zuren weten de wijnen vooral te behouden dankzij de hoogte (alle wijngaarden liggen op minstens 450m) en het klimaat (regenachtige winters zorgen voor waterreserves en de zomers worden gekenmerkt door grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht wat een gelijkmatige rijping van de druiven garandeert).

Welke wijnen in je privékelder koester je het meest?
Jura, Bourgogne en Loire zijn regio’s die ik erg waardeer.

Als je elders in de wereld wijn zou kunnen maken, waar zou dat dan zijn?
Alleszins op een plaats waar terroirexpressie, het zoeken naar de mineraliteit in wijn, diep in de cultuur geworteld zit en waar ik ook mijn ideeën en ervaringen in alle openheid zou kunnen delen met andere wijnmakers. Misschien is de Jura dan nu wel een perfecte plaats daarvoor.

 

Insider tips voor de reiziger
Welk restaurant mag je niet missen in je regio?
‘Bem Haja’ in Nelas

Wat is je favoriete strand?
Praia da Galé, Albufeira, Algarve

Je favoriete wijnbar in Portugal?
BA wine bar, Bairro Alto, Lisboa

De mooiste historische site/natuur?
Het natuurgebied van de Serra da Estrela