Variety report: Alvarinho


door Kris Jeuris, 17 februari 2018

In Portugal zijn er weinig regio’s waar slechts 1 druivenras de plakt zwaait. Het land put uit een schier eindeloos arsenaal inheemse rassen en die werken in de meeste wijnen samen. Toch zijn er enkele uitzonderingen en Alvarinho is er één van.

Alvarinho werd omwille van zijn kwaliteiten de voorbije jaren aangeplant in diverse regio’s binnen en buiten Portugal, maar de ‘thuisbasis’ van de druif en vooralsnog de plaats waar de beste resultaten geboekt worden, is de Vinho Verde in het uiterste noorden van Portugal.

2 stadjes, Monção en Melgaço, mogen terecht claimen de beste Alvarinho te produceren. Net de grens over, in Galicië, wordt eenzelfde, hoog kwaliteitsniveau gehaald. Daar wordt dezelfde druif gewoon even anders geschreven: Albariño.

De wijnen op basis van Alvarinho zijn meestal heel herkenbaar. Aroma’s van citrusvruchten domineren en in de koele oogstjaren komen in de beste wijnen heel herkenbaar tonen van pompelmoes naar voor. Dat zorgt dan meteen ook voor een zeer smaakvol bittertje, eigen aan pompelmoes.
Het is meestal ook een indicatie voor een prima bewaarpotentieel. De beste wijnen verouderen makkelijk 20 jaar en ontwikkelen aroma’s die ook in oude Grüner Veltliner en Riesling terugkomen.
In warme jaren duiken meer exotische vruchten op met passievrucht op kop. In de warmere jaren kunnen de wijnen soms ook mooi verouderen, maar ze geven meestal toch het beste van zichzelf in de eerste jaren na de oogst.

Aan tafel is Alvarinho omwille van zijn prima zuren, zeer dankbaar in combinatie met vettere vissoorten, oesters, mosselen, bereidingen zoals ceviche en de Aziatische keuken.

De kwaliteit van recente jaargangen
***** 2012, 2014, 2008, 2002
**** 2016, 2017, 2007
*** 2015, 2013, 2011, 2010, 2009
** 2006, 2003

Ontdek hier ons aanbod Alvarinho. Een perfecte kennismaking met de druif is ondermeer Muros Antigos Alvarinho 2017 en/of Soalheiro Granit 2016.