Witte Weelde. Portugal neemt het voortouw.


door Kris Jeuris, 30 april 2021

Het is een boude stelling maar nog moeilijk te ontkennen: Portugal maakt vandaag de beste witte wijnen van Zuid-Europa.

Witte wijnen van het hoogste niveau; innemend én verfijnd van smaak, complex en vaak nog lekkerder na wat kelderrijping; een aantal geïnspireerde wijnmakers in Portugal heeft er stilaan een patent op.
De internationale erkenning is nog in wording, maar de verrukkelijke realiteit kunt u aanstaande woensdag al in uw glas hebben.

Maak hier meteen uw keuze uit het beste van Portugal. Deze week ontvingen we ondermeer deze prachtexemplaren.
 

Guru 2019, Wine & Soul (Douro)
Een 60 jaar oude wijngaard is qua rendement niet al te gul meer, maar het fruit dat er nog groeit is gegarandeerd intens van smaak. Sandra en Jorge van Wine & Soul maken er jaar na jaar en indrukwekkende Guru mee.
 
Guru No Millésime, Wine & Soul (Douro)
Met de lancering van deze wijn onderstrepen Sandra en Jorge de uniciteit van hun Guru. In alle stilte lieten ze jaar na jaar kleine reserves verder rijpen op vat. Daarmee maakten ze nu een blend van reservewijn uit 2010, 2013 en 2015 (denk dat dat wel enkele uitroeptekens verdient aan het eind van deze zin)!!!!!
Een witte wijn op basis van 3 royaal gerijpte millésimes. Uw nieuwsgierigheid zou geprikkeld mogen zijn.
Collega-wijnmaker Dirk Niepoort noemde het alvast één van de grootste witte wijnen die hij al proefde.
Sommigen onder u reserveerden al eind vorig jaar hun flessen en nu zijn ze er eindelijk. We hebben nog 48 flessen beschikbaar.
 
Quinta da Pellada Late Release Encruzado 2018 (Dão)
Ten opzichte van de Guru NM lijkt 2,5 jaar rijping plots niet veel meer maar het blijft nog altijd veel langer dan gebruikelijk is en het garandeert een hoog niveau in het glas want enkel de beste wijnen zijn gebaat bij zo’n geduldige rijping.
Liefhebbers van witte bourgognes à la Puligny-Montrachet gaan van deze Quinta de Saes heel enthousiast worden.
 
Buçaco Branco Reservado 2017 (Bairrada & Dão)
Terwijl u dit leest worden 300 zeer gegeerde flessen Buçaco Branco Reservado op transport naar België geladen. Wees er snel bij.
Grote wijn om nu te drinken of tot 30 jaar lang in uw kelder te bewaren!