Alexandre Almeida Hotels


Bussaco Palace, synoniem voor koninklijke wijnen

Het Bussaco Palace ligt in het gelijknamige gebergte zo’n 20km ten noorden van Coimbra. Het werd gebouwd tussen 1888 en 1907 in opdracht van koning Carlos I van Portugal en moest dienst doen als een afgelegen buitenverblijf.
In de 20ste eeuw werd het een luxehotel. Dat hotel ging ook zijn eigen wijnen maken en die groeiden uit tot cult. De wijnen zijn van uitzonderlijke kwaliteit en de talloze oude jaargangen in de kelder vertellen de geschiedenis van de hele voorbije eeuw.
De constructie van het gebouw was een hele onderneming. Als architect werd de Italiaan Luigi Manini aangesteld die onder meer ook decorbouwer was voor de Italiaanse nationale opera. Hij tekende een romantisch paleis in Neo-Manuelijnse stijl dat verwees naar de tijd van de ontdekkingen (o.m. de Toren van Belém en het Mosteiro dos Jeronimos in Lisboa zijn voorbeelden van deze bouwstijl, genoemd naar Emanuel I van Portugal die regeerde in de tijd dat Vasco da Gama zijn ontdekkingsreizen maakte). Manini werd opgevolgd door verschillende andere architecten waaronder Manuel Joaquim Norte Junior, die ook het Curia Palace en het beroemde Café a Brasileira in Lisboa zou ontwerpen.
De opvallende azulejos in het interieur van het Buçaco Palace zijn het werk van Jorge Colaço en verbeelden scenes uit de Portugese literatuur maar ook de Slag om Buçaco (Lord Wellington en zijn Engels-Portugees leger vs. de Fransen ten tijde van de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog in 1810).

Op de site van het Buçaco Palace was oorspronkelijk een Karmelietenklooster. De monniken trokken weg in de 19de eeuw maar het indrukwekkende bos rondom het paleis is de erfenis die ze achterlieten. Het bos staat vol exotische boomsoorten die door de zeevaarders werden meegebracht. Vanaf 1850 werden er door een koninklijke commissie verantwoordelijk voor het boswezen nog 300 bij geplant.

In 1917 werd het paleis omgevormd tot hotel en 3 jaar later werd begonnen aan de uitbouw van een wijnkelder. Het hotel ligt pal in het midden tussen de Bairrada en de Dão en zo ontstond het idee om blends te maken van wijnen afkomstig uit beide regio’s. Het resultaat zijn wijnen die zeer complex zijn en fantastisch verouderen. De kelder die vol oude flessen ligt, levert desgevraagd steeds opnieuw het bewijs.
In de witte wijnen zorgt de frisheid en mineraliteit van de door de oceaan beïnvloede Bairrada voor een perfecte aanvulling op de rijkdom van de Dão. In rood is de combinatie van Dão-elegantie en de zuren en tannines van Bairrada dan weer een schitterend huwelijk.

Verbonden aan het Buçaco Palace is het Curia Palace dat aan de voet van de bergen in het kuuroord Curia ligt. Dit hotel werd in 1926 geopend door Alexandre de Almeida en na een lange renovatie heropend in 2008. Het herbergt vandaag ook de kelders waar de wijnen van Buçaco gemaakt worden.

Bairrada

Bairrada

Tussen de universiteitsstad Coimbra en het mooie kuststadje Aveiro ligt het kleine wijngebied Bairrada. Van de meest noordelijke wijngaarden in Agueda tot de zuidelijkste percelen in Souselas is het amper 30km in vogelvlucht. Bairrada behoort tot de uitgestrekte Beiras-regio en is er samen met de Dão de belangrijkste DOC.
De regio... Meer


Andere wijnen van Alexandre Almeida Hotels Alle wijnen van deze producent see all