Antonio Madeira


Antonio Madeira groeide op in Parijs, maar raakte tijdens de zomervakanties bij zijn grootouders helemaal verslingerd aan de Dão. In 2010 besloot hij op zoek te gaan naar oude wijngaarden in de regio en vond hij in de kelders bij Alvaro Castro (Saes/Pellada) onderdak om zijn eerste wijnen te maken.
Inmiddels zijn we enkele oogsten verder en blijkt de eindeloze ambitie van Antonio geruggesteund door een groot talent. Antonio is zonder meer het nieuwe godenkind in de Portugese wijnbouw.
Als halve buitenstaander bekijkt hij de regio onvermijdelijk door een andere bril. Antonio raakte vooral gepassioneerd door zeer oude aanplanten die her en der verspreid liggen in de Dão. Iedereen is het erover eens dat de druiven er van uitzonderlijke kwaliteit zijn, maar de meeste lokale producenten zien er toch geen brood in.
Ze worden veelal afgeschrikt door de kleinschaligheid. De regio is door het grillige berglandschap sowieso heel versnipperd. Je vindt er nauwelijks percelen met meerdere hectaren oppervlakte. Wel heeft haast elke familie er een klein perceel met enkele honderden stokken. De druiven worden aan de coöperatieve verkocht of dienen voor eigen gebruik. Het is tussen die mini-aanplanten dat de parels zitten.
Maar zelfs als je bereid bent de nadelen van de versnippering erbij te nemen moet je de eigenaars nog bereid vinden om je hun druiven te verkopen. Het duurt vaak z’n tijd om hun vertrouwen te winnen en je blijft altijd onderworpen aan hun goodwill.
Antonio produceerde 15.000 flessen in 2014 maar moest daarvoor wel druiven plukken op 9 verschillende perceeltjes, in handen van even zoveel eigenaars.

De kwaliteit van zijn wijnen is echter uitmuntend.
Niet te missen!

Een woordje uitleg bij de verschillende cuvées is op z’n plaats.

Branco 2015: afkomstig van percelen met een leeftijd tussen 50 en 120 jaar, waar tot 20 verschillende druivenrassen door mekaar geplant staan; wit en rood staan dus door mekaar geplant op hetzelfde perceel.
Voor de witte wijn van 2015 zijn niet alle rassen exact bepaald maar 70% van de blend is een mengeling van Siria, Fernão Pires, Bical en Cerceal.
De gisting gebeurde volledig natuurlijk in een inox tank en duurde 4 maanden (een langzame gisting helpt om complexe wijn te prodcueren)

Vinhas Velhas 2014: dit is een blend van druiven van verschillende percelen, vergist in open kuipen zonder enige toevoeging met zeer beperkte extractie. Belangrijkste druiven rassen zijn Jaen, Tinta Amarela en Baga. Na de persing rijpte de wijn 18 maanden op oude vaten van Franse eik. Botteling in december 2016.
2600 flessen geproduceerd.

A Centenaria 2014: dit perceel van 120 jaar oud mag gerust als ‘Grand Cru’ geklasseerd worden. De vinificatie en rijping is dezelfde als voor de Vinhas Velhas, maar het resultaat is des te indrukwekkender. In de field blend zit vooral Jaen, Tinta Amarela, Baga en Negro Mouro maar net zo goed kleine percentages van ‘vergeten rassen’ als Marufo, Tinta Pinheira, Tinta Carvalha, Tourigo do Douro, …

A Palheira 2013: A Palheira is een blend die Antonio enkel in bijzondere jaren wil produceren. Het is een poging om de best mogelijke blend van de verschillende percelen te maken. De kracht van A Centenaria, de frisheid van Vinha da Serra, … laten samenwerken.
800 flessen geproduceerd

Vinha da Serra 2013: zoals de naam al aangeeft, komen de druiven van hogerop in de Serra da Estrela. Het 90 jaar oude perceel ligt op 600m hoogte. Dat zorgt voor een wijn met een opvallend grotere frisheid. De druivenrassen zijn vergelijkbaar.
Als de Centenaria een Grand Cru is, dan is Vinha da Serra de Premier Cru.
300 flessen geproduceerd

Moreish 2013: met deze wijn wil Antonio een eerbetoon brengen aan Luis Lopes, de rechterhand van Alvaro Castro. Luis was van bij de start nauw betrokken bij het project en zorgt in feite voor de rijpende wijnen wanneer Antonio in Parijs verblijft.
Luis maakt in één vat een blend van verschillende percelen. De wijn had een heel eigen karakter en dus zou het de wijn van Luis worden. Antonio vroeg hem om het label te ontwerpen en een naam te bedenken.
250 flessen geproduceerd

Dão

Dão

Deze regio maakt mogelijk de meest elegante en complexe wijnen van Portugal.
De Região Demarcada Dão vierde in 2008 zijn 100-jarig bestaan.* Dat maakt de Dão meteen één van de oudste erkende herkomstgebieden in Europa, maar de grote kwaliteit van de wijnen bleef lange tijd een goed bewaard geheim.
De Dão is immers een vrij... Meer


Andere wijnen van Antonio Madeira Alle wijnen van deze producent see all