Barbeito Vinhos


Huis dat is opgericht is door Mario Barbeito Vasconcelas in 1946 . Het is dus een relatief jong bedrijf in vergelijking met de anderen. In 1991 nam zijn kleinzoon Ricardo Diogo Freitas het bedrijf over en veranderde hij de oriëntatie van het bedrijf, dat tot dan vooral in 3 jaar oude madeira in bulk handelde. Ricardo wou meer focussen op kwaliteit dan op volume. Omdat het stopzetten van deze bulk business (3 jaar oude keukenmadeira) de omzet halveerde, moest Ricardo op zoek naar vers geld om de firma recht te houden. In de Japanse familie Kinoshita vond hij de perfecte business partner.
Zijn drang naar vernieuwing resulteerde in een ongeziene nieuwe winery boven op de berg in Camara de Lobos, waar Barbeito de omstandigheden vond om de wijnen te maken in zijn vernieuwende stijl. Ondanks de familie ook gekend was om een indrukwekkende stock aan oude historische wijnen, heeft Ricardo de focus kunnen verleggen op een gamma jongere wijnen die totaal verschillen van wat vroeger gangbaar was. Zijn innovatieve aanpak resulteerde de laatste 10 jaar in wijnen die meer de stijl van een late harvest riesling benaderen, maar steeds met behoud van het madeira karakter.

De wijnen bevatten een puurheid en energie die ongezien zijn, met een onderliggende aciditeit die alle wijnen een elegantie meegeeft die zijn signatuur geworden is . Het was ook Ricardo die als eerste op de markt kwam met heerlijke Canteiro wijnen op basis van Tinta Negra Mole. Zonder twijfel een keuze die hem een voorsprong geeft op de andere producenten en die hem bij internationale pers de titel van “gamechanger” opleverde. Ook de Madeira Collection 1/2/3/4/5 zijn blends op basis van deze jonge vineuze Barbeitowijnen