Casa Ferreirinha


Casa Ferreirinha is in de eerste plaats gekend voor zijn Barca Velha, de ultieme icoonwijn van Portugal.

De wijn ontstond in 1952 uit de ambitie van Fernando Nicolau de Almeida, de toenmalige wijnmaker van portohuis Ferreira, om de best mogelijke rode wijn in de Douro te produceren. Nicolau de Almeida trok tijdens de oorlogsjaren naar Bordeaux om daar te kijken hoe de Bordelese topwijnen gecreëerd werden. Hij had er ondermeer uitvoerige gesprekken met Emile Peynaud, die andere legende die met zijn studies aan de universiteit van Bordeaux aan de basis lag van de moderne oenologie.

Vanaf 1942 begon Nicolau de Almeida te experimenteren om uiteindelijk 10 jaar later uit te komen bij de wijn die hij voor ogen had. De eerste Barca Velha was geboren: een wijn gemaakt om lang te kunnen bewaren en bij voorkeur pas gedronken te worden na een aanzienlijke flesrijping. Een wijn ook die niet uitpakt met fruitgeweld en concentratie, maar met de zachtheid en unieke complexiteit die eigen is aan een langzaam gerijpte fles.

Sindsdien werd enkel in de meest uitzonderlijke jaren een Barca Velha op de markt gebracht. We zetten ze even op een rijtje: 1954, 1957, 1964, 1965, 1966, 1978, 1981, 1982, 1983, 1985, 1991, 1995, 1999, 2000 en de meest recente 2004, die gelanceerd werd in 2012 met een totale productie van slechts 25.000 flessen.

Behalve Barca Velha, produceert Casa Ferreirinha ook een aantal meer toegankelijke Douro-wijnen. Telkens valt de grote degelijkheid op. We organiseerden al meermaals degustaties met oude jaargangen van de 'basiswijn' in het assortiment, Esteva. Met zijn 9,00 EUR geeft Esteva wat je van wijnen in die prijsklasse verwacht: heel veel fruitplezier, maar ondertussen blijkt zelfs de eerste jaargang die ooit geproduceerd werd, 1985, nog steeds springlevend en is de wijn uitgegroeid tot een heerlijk verfijnde en voor zijn prijsklasse verrassend complexe wijn.

Douro

Douro

De Douro is ongetwijfeld de meest tot de verbeelding sprekende wijnregio van Portugal. De natuur is er imposant, de door de mens aangelegde wijnterrassen evenzeer. Al sinds de 18de eeuw wordt er bovendien de wereldberoemde portwijn geproduceerd. Het belang van die versterkte zoete wijn verklaart meteen waarom de Douro pas recent ook erkenning... Meer


Andere wijnen van Casa Ferreirinha Alle wijnen van deze producent see all
 • Quinta da Leda

  Quinta da Leda 2017


  Dit is een eerder krachtige expressie van de wijngaarden die eveneens aan de basis liggen van... Meer

  in mandje: € 41,14

 • Tinta Francisca

  Tinta Francisca 2015


  Dit is één van de gegeeerde 'limited editions' die Ferreirinha zo nu en dan... Meer

  in mandje: € 75,26

 • Barca Velha

  Barca Velha 2011


  Barca Velha ontstond in 1952 als het geesteskind van Fernando Nicolau de Almeida. Hij wou in... Meer

  sold out