Encosta da Quinta (Humus)


De voorbije jaren zijn tal van nieuwe talenten zich beginnen roeren in het heuvelland ten noorden van Lisboa. We waren altijd al overtuigd van het potentieel van de regio, maar de wijnen die het benutten bleven lange tijd uit. Jonge, gedreven wijnmakers als Rodrigo Filipe brengen daar nu verandering in.

Rodrigo ging midden jaren 2000 aan de slag met een kleine wijngaard die zijn vader halvelings als hobby had aangeplant. Een opleiding als oenoloog had hij niet gevolgd maar hij ging instinctief te werk. En Rodrigo had een visie: zo simpel en natuurlijk mogelijk te werk gaan. Hij koos voor biologische wijnbouw en kreeg daar in 2007 ook een certificaat voor.
De 9ha wijngaard die hij vandaag bewerkt, liggen op minder dan 20km van de Atlantische kust, even bezuiden de stad Caldas da Rainha. Een korte wandeling tussen zijn wijnstokken maakt snel duidelijk dat die nabijheid van de oceaan zich laat voelen: een verfrissende zeebries is bijna altijd op de afspraak.
En daarmee is de definiëring van Rodrigo’s wijnen makkelijk: hij produceert onder de toepasselijke naam Humus, zeer frisse, elegante wijnen (zowel in wit, rood als rosé) met een opvallend lage alcoholgraad maar met heel veel smaak. Zijn natuurlijke aanpak geeft de wijnen bovendien een aanstekelijke energie.
Met Humus haalden we heel veel ongecompliceerd en authentiek drinkplezier in huis, gemaakt door een warmhartig en bescheiden man, die heel dicht bij de natuur leeft – tussen zijn stokken werkt zoveel het nodig is en zijn surf board grijpt als de golven goed zijn – die geen woord teveel zegt, maar weet wat hij wil.

Lisboa

Lisboa

De regio Lisboa ontleent zijn naam aan de hoofdstad maar de wijngaarden strekken zich uit tot bijna 100km erboven. De liefst 9 verschillende herkomstbenamingen getuigen van een rijke geschiedenis. Dat vandaag echter 90% van de productie als Vinho Regional op de markt komt en dus geen aanspraak wil/kan maken op één van de 9 DOPs geeft dan weer... Meer


Andere wijnen van Encosta da Quinta (Humus) Alle wijnen van deze producent see all