Filipa Pato


Als dochter van een vermaard wijnmaker koos Filipa Pato ervoor om haar vader bij te staan, maar daarnaast toch ook haar eigen wijnbedrijf op te starten. Na haar studies ging ze wel eerst de lucht buiten Portugal opsnuiven en assisteerde achtereenvolgens bij Château Cantenac Brown in Bordeaux, Finca Flichman in Argentinië en Leeuwin Estate in Australië.

In 2001 produceerde ze haar eerste wijnen onder eigen label en wij waren er bij vanaf de start.
In de naam die ze voor haar eerste wijn koos ('Ensaios' betekent 'essay') lag meteen haar plan vervat om er een studieproject van te maken. Filipa was immers gefascineerd door de vele kleine percelen met elk hun eigen karakteristieken die zo typisch zijn voor de streek waar ze haar vader al die jaren zag wijn maken, de Bairrada. Ze kocht zelf geen wijngaarden, maar ging spreken met een aantal eigenaars van percelen die haar interesseerden en wist hen te overhalen om de druiven niet langer aan de coöperatieve te verkopen. Ze begeleidde hen daarentegen doorheen de groeicyclus alsof het haar eigen wijngaarden waren en kocht bij de oogst de druiven op.


Daarnaast bouwde ze stap voor stap haar eigen kleine keldertje op en ontwikkelde haar eigen wijnpers. In de voorbije jaren experimeneerde Filipa naar hartelust met nieuwe technieken op het vlak van vinificatie.


Inmiddels heeft Filipa haar geheel eigen stijl en maakt ze wijnen met oog voor de traditie van haar geboortestreek, de Bairrada, maar steeds met een heel hoge drinkbaarheidsfactor. Sinds ze bijgestaan wordt door haar echtgenoot William Wouters, voormalig beste sommelier van België en jarenlang uitbater van wijnrestaurant Pazzo in Antwerpen, hebben hun creaties alleen nog maar aan precisie gewonnen.

Espumante

Espumante

Portugal heeft een lange traditie op het vlak van mousserende wijnen. Met name de Bairrada-regio staat bekend voor haar uitstekende Espumxntes, maar ook in Lisboa, Vinho Verde en Dão worden zeer goede mousserende wijnen geproduceerd.
Al onze espumantes worden gemaakt volgens de méthode traditionelle. Meer


Andere wijnen van Filipa Pato producent see all
 • 3B rosé Bruto

  3B rosé Bruto


  Deze Espumante kreeg de naam 3B omdat het een combinatie is van twee lokale druivenrassen,... Meer

  in mandje: € 14,22

 • Post Quercus Baga (50cl)

  Post Quercus Baga (50cl) 2017


  favoriet van Olivier Fonteyne: "Er zijn de Baga Friends...maar Filipa is duidelijk de Baga... Meer

  in mandje: € 14,76

 • Nossa Calcario branco

  Nossa Calcario branco 2018


  De topwijn uit het assortiment van Filipa Pato en William Wouters, gemaakt met zeer oude... Meer

  in mandje: € 28,70

 • Nossa Calcario branco (1,5l)

  Nossa Calcario branco (1,5l) 2015


  William Wouters, eigenaar van wijnrestaurant Pazzo in Antwerpen, zet zijn eerste stappen in... Meer

  in mandje: € 57,31