Filipa Pato


Als dochter van een vermaard wijnmaker koos Filipa Pato ervoor om haar vader bij te staan, maar daarnaast toch ook haar eigen wijnbedrijf op te starten. Na haar studies ging ze wel eerst de lucht buiten Portugal opsnuiven en assisteerde achtereenvolgens bij Château Cantenac Brown in Bordeaux, Finca Flichman in Argentinië en Leeuwin Estate in Australië.

In 2001 produceerde ze haar eerste wijnen onder eigen label en wij waren er bij vanaf de start.
In de naam die ze voor haar eerste wijn koos ('Ensaios' betekent 'essay') lag meteen haar plan vervat om er een studieproject van te maken. Filipa was immers gefascineerd door de vele kleine percelen met elk hun eigen karakteristieken die zo typisch zijn voor de streek waar ze haar vader al die jaren zag wijn maken, de Bairrada. Ze kocht zelf geen wijngaarden, maar ging spreken met een aantal eigenaars van percelen die haar interesseerden en wist hen te overhalen om de druiven niet langer aan de coöperatieve te verkopen. Ze begeleidde hen daarentegen doorheen de groeicyclus alsof het haar eigen wijngaarden waren en kocht bij de oogst de druiven op.


Daarnaast bouwde ze stap voor stap haar eigen kleine keldertje op en ontwikkelde haar eigen wijnpers. In de voorbije jaren experimeneerde Filipa naar hartelust met nieuwe technieken op het vlak van vinificatie.


Inmiddels heeft Filipa haar geheel eigen stijl en maakt ze wijnen met oog voor de traditie van haar geboortestreek, de Bairrada, maar steeds met een heel hoge drinkbaarheidsfactor. Sinds ze bijgestaan wordt door haar echtgenoot William Wouters, voormalig beste sommelier van België en jarenlang uitbater van wijnrestaurant Pazzo in Antwerpen, hebben hun creaties alleen nog maar aan precisie gewonnen.

Bairrada

Bairrada

Tussen de universiteitsstad Coimbra en het mooie kuststadje Aveiro ligt het kleine wijngebied Bairrada. Van de meest noordelijke wijngaarden in Agueda tot de zuidelijkste percelen in Souselas is het amper 30km in vogelvlucht. Bairrada behoort tot de uitgestrekte Beiras-regio en is er samen met de Dão de belangrijkste DOC.
De regio... Meer


Andere wijnen van Filipa Pato Alle wijnen van deze producent see all
 • Missão

  Missão 2017


  Mini-productie van een uitzonderlijke pre-phyloxerawijngaard. Dit is dus Baga pur sang. De... Meer

  in mandje: € 150,00

 • Nossa tinto

  Nossa tinto 2019


  Nossa 2019 is helaas uitverkocht en in 2020 lieten de weersomstandigheden niet toe om Nossa... Meer

  sold out; 2020 not produced

 • Nossa Solera + Decanter

  Nossa Solera + Decanter


  Om hun 20ste oogst te vieren en het unieke "terroir" te benadrukken, delen Filipa en William... Meer

  in mandje: € 149,00

 • Post Quercus Bical

  Post Quercus Bical 2020


  Filipa Pato en William Wouters maken ook elk jaar enkele wijnen in terracotta amfoor. De... Meer

  in mandje: € 22,02