Jorge Moreira (Poeira)


Jorge Moreira kocht in 2001 een kleine wijngaard waar niemand anders interesse voor toonde. De wijngaard was nochtans beplant met zeer oude wijnstokken, altijd een prima basis voor goede wijn en lag pal tegenover het vermaarde ‘Terra Feita’-perceel, een vast onderdeel van de blend voor Taylor’s Vintage Porto.

Maar in de hoofden van de meeste Douro-wijnmakers was er één groot probleem: de wijngaard was naar het noorden georiënteerd en lag dus een groot deel van de dag in de schaduw. Net dat wist Jorge te behagen. De meeste wijnmakers in die tijd dachten in de retoriek van porto produceren en dus concentratie en kracht zoeken in zeer rijpe, zonovergoten druiven. Jorge was er daarentegen van overtuigd dat hij een oplossing moest zoeken voor de warmte zodat zijn druiven konden rijpen, maar dan langzaam genoeg om hun zuren te behouden.

Jorge wilde wel een krachtige, voor de Douro typische wijn produceren, maar hij wou vooral ook evenwicht en de kracht moest dus op elegante wijze gedoseerd worden. Om dat te bereiken was een langzamere rijping in de schaduw de sleutel.

Zo charmeert Poeira jaar na jaar door zijn elegantie, steunend op uitstekende zuren. Het fruit is volop aanwezig, maar de klemtoon ligt veeleer op de uitdrukking van de bodem.

Die bodem kan uitstekende referenties voorleggen, want de vallei van Pinhão wordt door iedereen erkend als het beste stukje Douro. Behalve Taylor’s hebben ook Noval, Niepoort en andere grote namen uit de portowereld er belangrijke wijngaarden. Het verschil in expositie - de zuidelijke helling voor de ports, de noordelijke voor de wijn Poeira - definieert het onderscheid, maar allemaal danken ze hun complexiteit aan de minerale kwaliteiten van een bijzondere bodem.

Poeira (= stof) verwijst naar de afbrokkelende leisteenbodem van de Douro die in de droge zomers voor ontzettend veel stof zorgt. Zo vat de naam perfect samen waar het Jorge om te doen is: zijn wijn het verhaal laten vertellen van de leisteen.

Naast Poeira is er ook ‘Po de Poeira’ (stofje) en terwijl het stof van de grote wijn op het etiket wordt aangepakt met een afbeelding van zijn stofzuigerkabel, volstaat voor de Po een stofdoek.

Po de Poeira in rood is op te vatten als een ‘tweede wijn’, een toegankelijker versie van Poeira en ideaal voor wie niet graag wacht tot de grote broer zijn jaartjes flesrijping achter de rug heeft.

Po de Poeira in wit kwam het eerst op de markt met de jaargang 2007 en is 100% Alvarinho. Voor wie al vertrouwd is met de Alvarinho-druif uit de Vinho Verde moet dit ongetwijfeld een interessante drinkervaring zijn, want in de Douro krijgt ze een opvallend vollere inkleuring en de granietbodem van de Vinho Verde wordt hier vervangen door leisteen.

Douro

Douro

De Douro is ongetwijfeld de meest tot de verbeelding sprekende wijnregio van Portugal. De natuur is er imposant, de door de mens aangelegde wijnterrassen evenzeer. Al sinds de 18de eeuw wordt er bovendien de wereldberoemde portwijn geproduceerd. Het belang van die versterkte zoete wijn verklaart meteen waarom de Douro pas recent ook erkenning... Meer


Andere wijnen van Jorge Moreira (Poeira) Alle wijnen van deze producent see all