Lavradores de Feitoria


In 2000 besloten 15 wijngaardeigenaars hun krachten te bundelen in een nieuw bedrijf. Voorheen verkochten ze hun druiven aan grote portproducenten terwijl sommigen onder hen daarnaast ook hun eigen wijnen op de markt brachten. Met Lavradores werd een platform gecreëerd dat hen toeliet om met meer slagkracht naar buiten te treden en zo ook op de grotere exportmarkten een rol van betekenis te spelen. Regisseur achter de schermen was en is Dirk Niepoort. Hij bepaalde het profiel van de verschillende wijnen in het aanbod. Een vaste oenoloog in dienst zorgt voor de dagdagelijkse uitvoering.

Lavradores beschikt over een gigantisch arsenaal aan wijngaarden, waarvan momenteel slechts een fractie effectief gebruikt wordt. De stokken staan verspreid over alle subregio’s van de Douro. Daardoor werd het mogelijk om binnen het assortiment alle verschillende facetten van de appellatie te profileren. Zo brengt de basiswijn, die kortweg Douro genoemd wordt, zowel in wit als in rood een lichtvoetige, fruitgedreven stijl in het glas die perfect functioneert als toegankelijke, alom inzetbare maaltijdwijn.

Sinds 2003 krijgen de druiven van Quinta de Meruge een bijzondere behandeling. De aanpak die Dirk Niepoort ontwikkelde voor zijn topcuvée Charme werd overgenomen om ook hier het maximum aan elegantie en evenwicht na te streven. Quinta de Meruge werd kortweg Meruge en zo kreeg Lavradores zijn eigen icoonwijn.