Luis Seabra


de avant-garde van de Douro

Nadat Luis Seabra ons in 2012 zijn plannen voor een eigen wijnproject voorlegde, hebben we vol ongeduld gewacht op zijn eerste botteling. We kenden Luis al 10 jaar als wijnmaker bij Niepoort en waren er vast van overtuigd dat zijn wijnen een enorme verrijking voor The Portugal Collection zouden worden.
Luis stelde niet teleur.
Hij ging aan de slag met 2 oude wijngaarden in de Cima Corgo, het hart van de Douro en bottelde zijn beste druiven onder de noemer ‘CRU’, een knipoog naar de Franse traditie maar ook en vooral een verwijzing naar zijn methode: Luis maakt wijn in z’n puurste vorm met minimale interventie. De keuze van de wijngaarden en de zorg voor de stokken is het fundament. Daarna laat hij de natuur haar werk doen. Hij voegt enkel een kleine hoeveelheid sulfiet toe om zoals hij zegt ‘de wijnen hun precisie te doen behouden’ maar ook daar streeft hij naar het absolute minimum.
Terwijl hij met de naam Xisto CRU verwijst naar de bodem van de Douro, gebruikt hij Granito CRU om ook een complexe Alvarinho te maken in Melgaço, de beste subregio in Vinho Verde.
Zowel in wit als in rood maakt hij bijzonder verfijnde wijn. Recent werd het aanbod vervolledigd met de cuvée Ilimitado, in wit en rood een toegankelijkere wijn, gemaakt met druiven van jongere wijnstokken.
We beschouwen de wijnen van Luis Seabra als regelrechte avant-garde en geloven dat hij een nieuwe norm uitzet.

Vinho Verde

Vinho Verde

De appellatie Vinho Verde ligt in de noord-westelijke provincie Minho. De eerste wijngaarden zijn al te vinden net boven de stad Oporto en liggen her en der verspreid tot aan de noordgrens met Spanje. Er worden niet minder dan 9 subregio’s onderscheiden met elk hun eigen dominante druivenrassen en uiteenlopende karakters.
Dankzij het... Meer


Andere wijnen van Luis Seabra Alle wijnen van deze producent see all
 • Granito Cru

  Granito Cru 2019


  Favoriet van Julia Harding op Jancisrobinson.com: 'Pale gold. Rich, even slightly honeyed... Meer

  in mandje: € 25,65

 • Xisto Ilimitado tinto

  Xisto Ilimitado tinto 2019


  Deze Illimitado is een meer toegankelijke variant op grote broer Xisto Cru. De druiven zijn... Meer

  in mandje: € 17,42

 • Xisto Cru tinto

  Xisto Cru tinto 2019


  Luis Seabra geldt voor ons als de avant-garde van de Douro en Xisto Cru is zijn meesterwerk.... Meer

  in mandje: € 43,56

 • Xisto Ilimitado branco

  Xisto Ilimitado branco 2019


  Perfect bij Sint-Jakobsnoten met groenten en blanke botersaus. De woorden van Gianluca,... Meer

  in mandje: € 17,55