Luis Seabra


de avant-garde van de Douro

Nadat Luis Seabra ons in 2012 zijn plannen voor een eigen wijnproject voorlegde, hebben we vol ongeduld gewacht op zijn eerste botteling. We kenden Luis al 10 jaar als wijnmaker bij Niepoort en waren er vast van overtuigd dat zijn wijnen een enorme verrijking voor The Portugal Collection zouden worden.
Luis stelde niet teleur.
Hij ging aan de slag met 2 oude wijngaarden in de Cima Corgo, het hart van de Douro en bottelde zijn beste druiven onder de noemer ‘CRU’, een knipoog naar de Franse traditie maar ook en vooral een verwijzing naar zijn methode: Luis maakt wijn in z’n puurste vorm met minimale interventie. De keuze van de wijngaarden en de zorg voor de stokken is het fundament. Daarna laat hij de natuur haar werk doen. Hij voegt enkel een kleine hoeveelheid sulfiet toe om zoals hij zegt ‘de wijnen hun precisie te doen behouden’ maar ook daar streeft hij naar het absolute minimum.
Terwijl hij met de naam Xisto CRU verwijst naar de bodem van de Douro, gebruikt hij Granito CRU om ook een complexe Alvarinho te maken in Melgaço, de beste subregio in Vinho Verde.
Zowel in wit als in rood maakt hij bijzonder verfijnde wijn. Recent werd het aanbod vervolledigd met de cuvée Ilimitado, in wit en rood een toegankelijkere wijn, gemaakt met druiven van jongere wijnstokken.
We beschouwen de wijnen van Luis Seabra als regelrechte avant-garde en geloven dat hij een nieuwe norm uitzet.

Douro

Douro

De Douro is ongetwijfeld de meest tot de verbeelding sprekende wijnregio van Portugal. De natuur is er imposant, de door de mens aangelegde wijnterrassen evenzeer. Al sinds de 18de eeuw wordt er bovendien de wereldberoemde portwijn geproduceerd. Het belang van die versterkte zoete wijn verklaart meteen waarom de Douro pas recent ook erkenning... Meer


Andere wijnen van Luis Seabra Alle wijnen van deze producent see all