Niepoort


porttraditie & wijninnovatie

Dirk Niepoort, 5de generatie van de familie Niepoort, is misschien wel hét gezicht van de Portugese wijnwereld vandaag. Hij is met zijn wijnen een spilfiguur geweest in de ontbolstering van de Douro als regio die nu behalve Porto ook witte en rode wijnen van wereldniveau produceert.
Bovendien heeft Dirk Niepoort nooit getwijfeld om nieuw talent naar voor te schuiven en te ondersteunen.
Niepoort in ’t kort

- de Nederlandse adellijke familie ‘van der Niepoort’ vestigt zich in 1833 in Portugal en sticht in 1842 ‘Niepoort Vinhos’. Dirk van der Niepoort, de huidige wijnmaker is de 5de generatie.
- Met name de vatgerijpte porto’s van Niepoort worden sinds jaar en dag tot de beste gerekend.
- Dirk is de eerste van de familie die ook niet-versterkte wijnen is gaan maken (de eerste in 1991) en heeft zo een kleine revolutie veroorzaakt in de Douro-vallei.
- Dirk verrast sindsdien telkens weer met nieuwe wijnen geïnspireerd op zijn zeldzame doorgronding van de wijnwereld in de ruimst denkbare zin van het woord.


Douro anders bekeken

Hij was zeker niet de eerste die zich in de Douro ook voor andere wijnen dan porto interesseerde, maar Dirk Niepoort, 5de generatie van de beroemde portfamilie, is mogelijk wel de belangrijkste stuwkracht achter de nieuwe generatie wijnmakers die vandaag van zich laat horen. Zijn actieradius beperkt zich niet tot de Douro, want Dirk volgt met argusogen alle ontwikkelingen in de wijnwereld. Onder de noemer ‘projectos’ creëert hij samen met wijnmakers in Vinho Verde, Alentejo en Dão op kleine schaal nieuwe wijnen om zo een beter inzicht te krijgen in de finesses van elke regio en onrechtstreeks de wijnmakers in kwestie te prikkelen met zijn vaak verruimende inzichten. Daarnaast maakt hij samen met Dorli Muhr ook wijnen in Oostenrijk. Dat hoeft geenszins te verbazen want hij heeft een duidelijke voorkeur voor wijnen uit koele klimaatzones en het was dan ook een kwestie van tijd voor hij zijn talenten ook daar zou ontplooien.


Porto én wijn

Niepoort is door een volgehouden kwaliteitsoefening van generatie op generatie een begrip geworden in de wereld van de portwijnen. Met name op het vlak van de vatgerijpte ports (Tawnies en Colheitas) geniet de familie een grote reputatie. Sinds Dirk de leiding van het bedrijf overnam, wordt er steeds meer aandacht besteed aan de flesgerijpte ports en inmiddels worden ook de Vintages van Niepoort bij de allerbeste gerekend.

Vanaf het begin van de jaren 1990 heeft Dirk Niepoort zijn aandacht gericht op de uitbouw van een veelzijdig aanbod witte en rode wijnen. De wijn die het eerst op punt werd gezet was de rode Redoma (eerste jaargang 1991) die het ruwe en strenge karakter van de regio vertolkt. Je zou kunnen stellen dat hij de oer-Douro vertegenwoordigt. De wijngaarden liggen op noordelijk georiënteerde hellingen van Quinta de Napoles en een quinta in de vallei van Pinhão.

Aangezien de Douro van nature eerder krachtige dan geraffineerde wijnen genereert, zoekt Dirk veelal wijngaarden die door hun ouderdom en ligging beter bestand zijn tegen de warmte in de Douro. Hij oogst eerder vroeg dan laat en beperkt de extractie. Daardoor weet hij wijnen te maken die frisser en eleganter proeven dan de meeste andere.


witte wijn geherwaardeerd

Als eerste van de nieuwe generatie zocht Dirk Niepoort zijn toevlucht tot hoger gelegen percelen. In de Douro vinden we enorme hoogteverschillen waarbij de wijngaarden rond Regua aan de oevers van de rivier op 150m boven de zeespiegel liggen, terwijl de hoogst gelegen percelen richting Vila Real tot 800m gaan.

Vroegere generaties hadden begrepen dat de gevoelige nachtelijke afkoeling in de hogere regionen een welgekomen verademing boden voor de wijnstokken, waardoor het rijpingsproces vertraagd werd en er meer zuren in de druiven behouden bleven. Dus plantten ze er heel wat witte variëteiten. Het is daar, op percelen boven de 400m, dat Niepoort zijn druiven voor de witte wijnen haalt.


Projectos

Onder dit label probeert Niepoort zijn tomeloze creativiteit en interesse voor de meest uiteenlopende wijnregio's een plaats te geven.
Zo maakt hij samen met Luis Cerdeira van Soalheiro een vederlichte Loureiro in de koele Vinho Verde in het noorden van Portugal, Docil Loureiro genaamd.
Met kleinschalig geproduceerde cuvées als Bastardo, Clos de Crappe en Ultreia verkent hij de uitersten qua vinificatie.


Morgadio da Calçada

Onder deze naam bracht Dirk Niepoort in 2004 een volledig nieuwe reeks wijnen op de markt. Morgadio is een historisch landgoed in het dorpje Provezende. Wat de wijngaarden er bijzonder maakt is hun opvallend hoge ligging. Op 600m boven de zeespiegel zijn de nachten er opvallend koel en verloopt de rijping van de druiven trager.

Dit is voor Niepoort een experimenteel project met lage productievolumes. Van de 4 porto’s samen worden in totaal maar 15.000 flessen per jaar gemaakt terwijl er van de witte en rode wijn samen jaarlijks minder dan 30.000 flessen zijn.

Porto

Porto

Onder de kurk van een goede port schuilt een magische wereld van traditie en authentiek drinkplezier. De beste flessen vertellen het verhaal van eeuwenoud vakmanschap, geduldige rijping en een unieke smaakontwikkeling.
Portotypes, een simpele uitleg voor een complexe traditie van veroudering en blenden.
We onderscheiden 2... Meer


Andere wijnen van Niepoort Alle wijnen van deze producent see all
 • Moscatel Douro Fortificado 20 years

  Moscatel Douro Fortificado 20 years


  Dirk Niepoort is van nature aangetrokken tot de Moscatel-druif omdat ze toelaat een... Meer

  in mandje: € 58,39

 • Drink Me White Nat' Cool

  Drink Me White Nat' Cool 2021


  Iedereen spreekt vandaag van de nieuwe hype Pet Nat, maar in Vinho Verde wordt zo al sinds... Meer

  in mandje: € 14,77

 • Trudy, The True Ruby, Nat' Cool

  Trudy, The True Ruby, Nat' Cool


  Niepoort brengt de 'glou glou-factor' nu ook in porto. Dit is zoals de fles het zegt 'True... Meer

  in mandje: € 17,55

 • Morgadio da Calçada branco

  Morgadio da Calçada branco 2020


  De essentie van Morgadio is de hoge ligging van de wijngaarden die verantwoordelijk is voor... Meer

  in mandje: € 15,13