Quinta da Murta


Bucelas is een kleine DOC net boven Lisboa waar al sinds de Romeinse tijd wijn wordt geproduceerd. In de tweede helft van de 16e eeuw, ten tijde van het bewind van Koningin Elizabeth, kende de populariteit van de witte wijnen van Bucelas een hoogtepunt. De Engelsen dronken een versterkte versie die ze Charneco noemden. De wijn wordt aldus geroemd in Henry VI van Shakespeare.
De Duke of Wellington heeft later een belangrijke hand in de grote verspreiding van wijn uit Bucelas in Groot-Brittannië. Dat gold trouwens ook voor andere wijnen uit de regio’s rond Lisboa. Dat historische succes verklaart waarom we vandaag rond Lisboa een opvallend grote concentratie van DOCs vinden.
Bucelas wordt in één adem genoemd met de druif die de regio domineert, de Arinto. Ze gedijt perfect op de lokale bodems van mergel en kalksteen en geeft er wijnen met een uitstekende frisheid en degelijk bewaarpotentieel.

In 2011 nam de Franse agronoom Franck Bodin hier Quinta da Murta over. Hij had net zijn zaak in Vietnam verkocht en wilde zich samen met zijn vrouw terug in Europa vestigen. De drang om dat op een wijndomein te doen, werd onweerstaanbaar na een zoektocht doorheen Portugal. Quinta da Murta, een domein van 30ha waarvan er 15 beplant waren met wijnstokken wist hem helemaal te overtuigen.
Quinta da Murta maakte voorheen al lekkere wijnen maar ze misten net dat tikkeltje meer. Ze toonden het potentieel van Bucelas en haar Arinto-druif, maar de vorige eigenaars vertrouwden teveel op technologie en lieten zo na om er een eigen gezicht aan te geven.
Franck zou de lat hoger leggen. Toen er begin 2014 een mailtje van hem bij ons binnen liep waarin hij zijn visie uit de doeken deed, waren we meteen enthousiast om te proeven.
Franck besloot de vorige wijnmaker, Hugo Mendes, in dienst te houden maar dan moest hij wel afstappen van de oude gewoonten. Het gebruik van gekweekte gisten en enzymen (standaard in de moderne wijnbouw) werd geweerd uit de kelder. Een meer natuurlijke aanpak moest de toekomst worden. Franck adopteerde ook tal van principes uit de bio-dynamie maar wou zich wel niet laten binden door de strenge regelgeving die een certifiëring met zich meebrengt. Hij zocht naar een evenwicht tussen een respectvolle omgang met de natuur en het economisch belang dat aan een wijndomein gekoppeld is. Hij had geen ambitie om nodeloos synthetische producten in zijn wijngaard te gebruiken, maar wou ook niet lijdzaam toekijken hoe zijn oogst verloren zou gaan in jaren met extreme weersomstandigheden.
Om de kwaliteit van de oogst te verhogen, besloot Franck de wijngaarden perceel per perceel te ‘renoveren’. De snoei van de stokken was voorheen te zeer gericht op opbrengst en om dit recht te trekken zijn er maar 2 oplossingen: herplanten of de stokken bij de stam afzagen en opnieuw opleiden. Er werd voor de tweede oplossing gekozen. Het betekent een jaar geen opbrengst per perceel dat onder handen genomen wordt, maar het garandeert nadien wel een kwalitatiever oogst.

We zijn het project van Franck zeer genegen omdat hij een appellatie met een rijke geschiedenis eindelijk terug doet opleven. De Arinto-druif kan in de relatief koele groeiomstandigheden van het kustgebied zeer karaktervolle wijnen produceren en dat is precies wat Quinta da Murta tracht te doen.

Lisboa

Lisboa

De regio Lisboa ontleent zijn naam aan de hoofdstad maar de wijngaarden strekken zich uit tot bijna 100km erboven. De liefst 9 verschillende herkomstbenamingen getuigen van een rijke geschiedenis. Dat vandaag echter 90% van de productie als Vinho Regional op de markt komt en dus geen aanspraak wil/kan maken op één van de 9 DOPs geeft dan weer... Meer


Andere wijnen van Quinta da Murta Alle wijnen van deze producent see all