Quinta do Mouro
In 1994 oogstte Miguel de eerste druiven op zijn Quinta do Mouro. Inmiddels groeide hij uit tot waarschijnlijk de belangrijkste referentie in Alentejo. Met een totale oppervlakte van 30ha behoort Miguel Louro geenszins tot de grote producenten van de regio, maar de kwaliteit van zijn wijnen is uitzonderlijk. In 2016 werd zijn volgehouden kwaliteitsoefening erkend door de Portugese wijnpers en Miguel werd verkozen tot producent van het jaar. Tegenwoordig wordt hij bijgestaan door zijn zoon en oenoloog Luis Louro.
Miguel gaat bij het wijn maken zeer traditioneel te werk en de moderne technologie blijft aldus beperkt. De gebruikte installatie is eenvoudig. Daardoor is het tijdens de oogstperiode puzzelen om al het druivenmateriaal verwerkt te krijgen in de historische adega. De druiven worden buiten ontvangen, al dan niet ontrist en in open tanks (lagares) verzameld. Daarin gebeurt de eerste schilweking. Pas daarna wordt de most overgeheveld naar inox tanks in de oude adega. Voor het persen wordt een heuse oldtimer gebruikt. De traditionele verticale persen zijn veel minder gebruiksvriendelijk dan de moderne pneumatische modellen, maar het resultaat is voor rode wijnen merkelijk beter. Vaak blijkt op Quinta do Mouro het mooiste sap uit de pers te komen. Na de gisting verhuizen de meeste wijnen naar een vatenkamer tegenover de adega. Miguel Louro gebruikt houten vaten van diverse herkomst en tonneliers. Het percentage nieuwe vaten wordt beperkt gehouden.
De rijping wordt uiteindelijk voltooid op fles. De beste wijnen rijpen steevast meer dan 5 jaar op het domein. Miguel Louro koos daarmee instinctief voor een aanpak die vandaag door meer en meer wijnmakers opnieuw wordt ingevoerd. Doorheen de tijden schoof immers de bewaartaak op van producent naar consument omdat elke producent en handelaar zijn waren zo snel mogelijk te gelde wilde maken. Nu blijkt dat heel wat consumenten hun flessen veel te vroeg drinken, wordt teruggegrepen naar de aanpak van weleer.
Om de geneugten van een perfect gerijpte fles te onderstrepen, is een degustatie op Quinta do Mouro dan ook niet volledig zonder een paar oudere exemplaren in het glas.
Alentejo
In Lisboa heb je de keuze tussen twee bruggen om de Taag (Tejo) over te steken en in het land ‘voorbij’ (além) de Taag, de Alen-tejo, terecht te komen. In het glooiende landschap neemt de kurkeik een prominente plaats in, hoewel olijfbomen en eucalyptus aan belang winnen. Deze bomen zorgen voor de belangrijkste economische activiteit maar... Meer
Andere wijnen van Quinta do Mouro Alle wijnen van deze producent 
-
ZagaLUZ 2018
Quinta do Mouro | Alentejo | 75cl
Geur van vers fruit, zoals frambozen, kersen, rode appelschil en viooltjes. Zeer lichte... Meer
in mandje: € 20,81
-
Quinta do Mouro 2016
Quinta do Mouro | Alentejo | 75cl
Tandarts Miguel Louro bracht in 1994 zijn eerst Quinta do Mouro op de markt. Vandaag maakt... Meer
in mandje: € 38,72
-
Quinta do Mouro ERRO B 2015
Quinta do Mouro | Alentejo | 75cl
Krachtige witte wijn, resultaat van het warme klimaat en de lange schilweking die werd... Meer
in mandje: € 25,51
-