Rui Reguinga


Alentejo uit de bergen van Portalegre

Rui Reguinga werd geboren in een familie van wijnmakers en wou absoluut in hun voetsporen treden. Hij studeerde eind jaren 1980 af als oenoloog en maakte meteen zijn eerste wijnen in de Alentejo. Hij groeide snel uit tot een gerespecteerd oenoloog en maakt vandaag wijnen voor tal van opdrachtgevers in diverse Portugese regio’s. In 2004 kocht hij zelf een wijngaard en ontpopte zich tot zoveel meer dan de hoog geschoolde oenoloog die iedereen in de wijnwereld in hem zag.

Terwijl hij als oenoloog de wijnen maakt die zijn opdrachtgevers van hem vragen, kan hij met o.m. Terrenus zijn eigen ei kwijt, niet gehinderd door het keurslijf waarbinnen hij zich onvermijdelijk moet bewegen wanneer hij in opdracht werkt. Dat zorgt voor een interessante dynamiek. Hij vertrok van een gedegen scholing, bouwde intussen de ervaring op van meer dan 25 oogsten en ging geleidelijk aan meer van zichzelf in zijn wijnen leggen.

De Alentejo staat bekend als een warme regio en 100 jaar geleden al had een inwijkeling uit het koelere noorden van Portugal begrepen dat hij voor de aanplant van een wijngaard dus best de koelte van het gebergte opzocht. Zo kon hij een te snelle rijping van zijn druiven en een hoge alcoholgraad in zijn wijn vermijden.

Rui wist dit unieke perceel, op 700m hoogte in de ongerepte omgeving van een natuurpark, te bemachtigen en maakt er op zeer kleine schaal (enkele duizenden flessen) zijn Terrenus. Meer dan 10 verschillende druivenrassen staan er, wit en rood, alles kris kras door mekaar geplant en in gobelet, dus niet mooi op lijn en geleid langs draden; de antipode van controleerbaarheid, zeg maar.

Alentejo

Alentejo

In Lisboa heb je de keuze tussen twee bruggen om de Taag (Tejo) over te steken en in het land ‘voorbij’ (além) de Taag, de Alen-tejo, terecht te komen. In het glooiende landschap neemt de kurkeik een prominente plaats in, hoewel olijfbomen en eucalyptus aan belang winnen. Deze bomen zorgen voor de belangrijkste economische activiteit maar... Meer


Andere wijnen van Rui Reguinga Alle wijnen van deze producent see all
 • Intensus Reserva

  Intensus Reserva 2019


  De kleine broer van Terrenus heeft z'n naam niet gestolen: intens proefplezier verzekerd.

  Meer

  Sold out, back 10/2022

 • Vinha da Serra branco, Rui Reguinga

  Vinha da Serra branco, Rui Reguinga 2018


  'Wild and lively on the nose, freshly cut wood as well as the impression that it is... Meer

  in mandje: € 32,91

 • Terrenus reserva branco

  Terrenus reserva branco 2015


  Deze reserva is een enkel afkomstig van de oudste wijnstokken op de Terrenus-percelen. Dat... Meer

  in mandje: € 23,09

 • Terrenus tinto

  Terrenus tinto 2017


  De unieke oude wijngaarden zijn beplant met bush vines en er staan maar liefs t 15... Meer

  in mandje: € 17,55