XXVI Talhas


Made in clay

De heerlijk frisse nieuwe jaargang is er

Onze eerste wijnreis na de lockdown-gesel was meteen een voltreffer: we ontdekten de oer-traditioneel, op amforen, gemaakte wijnen van XXVI Talhas.
4 vrienden haalden een kelder met 26 oude amforen na 30 jaar uit de mottenballen en herstelden zo de schitterende traditie van wijn gemaakt op amforen.
Schrijnwerker Daniel (in het dorp respectvol 'mestre' genoemd omwille van zijn vakmanschap) had tijdens zijn leven 26 oude amforen verzameld in zijn atelier. Hij combineerde het timmerwerk met wijn maken en verkopen.
Met de amforen koos hij voor de meest traditionele en tevens heel natuurlijke manier om wijn te maken.

In 1990 overleed Daniel en werd het stil in de kelder. Tot enkele jonge dorpelingen besloten de kelder te renoveren en nu maken ze er sinds 2018 weer wijn volgens de oude traditie.

Wijn gemaakt in amforen is volstrekt uniek en het resultaat van een zeer natuurlijke vinificatie. De licht gekneusde druiven worden met schillen en steeltjes in de amforen gegooid. Zonder enige inmenging begint het sap te gisten. Naar het eind van de gisting wordt de amfoor bovenaan afgesloten om oxidate te vermijden. De massa van schillen en steeltjes zakt geleidelijk aan naar beneden.
Wanneer de wijn voldoende gerijpt heeft, wordt hij afgetapt via een kraantje onderaan de amfoor. De gezakte schillenmassa zorgt daarbij voor een natuurlijke filtering.

Alentejo

Alentejo

In Lisboa heb je de keuze tussen twee bruggen om de Taag (Tejo) over te steken en in het land ‘voorbij’ (além) de Taag, de Alen-tejo, terecht te komen. In het glooiende landschap neemt de kurkeik een prominente plaats in, hoewel olijfbomen en eucalyptus aan belang winnen. Deze bomen zorgen voor de belangrijkste economische activiteit maar... Meer


Andere wijnen van XXVI Talhas Alle wijnen van deze producent see all
 • Mestre Daniel branco, XXVI Talhas

  Mestre Daniel branco, XXVI Talhas 2019


  Mestre Daniel wit is een blend van twee amforen (één van 800 en... Meer

  Out of stock, back 10/2022

 • Mestre Daniel Tinto, XXVI Talhas

  Mestre Daniel Tinto, XXVI Talhas 2019


  Dit is een blend van 2 talhas met elk een inhoud rond 1000 liter goed voor een uiteindelijke... Meer

  in mandje: € 22,02

 • Mestre Daniel Talha XV Tinto

  Mestre Daniel Talha XV Tinto 2019


  Talha XV werd gevuld met druiven van een klein perceel volledig aangeplant met de lokale... Meer

  in mandje: € 38,96

 • Palhete do tareco, XXVI Talhas

  Palhete do tareco, XXVI Talhas 2020


  Palhete do Tareco is een lichtrode wijn traditioneel gemaakt met een korte rijping op amfoor.... Meer

  in mandje: € 14,76