Alvaro Castro


Alvaro Castro zal in het najaar van 2018 zijn 30ste oogst als zelfstandig wijnmaker binnenhalen. In 3 decennia groeide hij uit tot één van de meest toonaangevende wijnmakers van Portugal en terloops zette hij haast eigenhandig de fantastische Dão-regio weer op de kaart.
Vandaag laat hij de regio schitteren met zijn elegante wijnen. De toegankelijke cuvées komen op de markt onder het label van Quinta de Saes, de klassevolle bewaarwijnen bottelt hij als Quinta da Pellada.
De jongste jaren ondersteunde hij bovendien volop talentvolle jonge wijnmakers zoals Antonio Madeira en trok hij enkele zwaargewichten uit de Douro aan om mee hun schouders onder de Dão te zetten. Zo vond hij een domein voor Dirk Niepoort in het nabijgelegen Gouveia en hielp hij ook het drietal Moreira (Poeira), Olazabal (Vale Meão) en Borges (Wine&Soul) aan wijngaarden in Santa Comba.
Voeg daar ook nog Casa da Passarella bij en je hebt nu over een afstand van 15km aan de voet van de Serra da Estrela minstens 5 domeinen die de ‘Côte de Serra’ vorm geven en de Dão in zijn oude glorie herstellen.
In de voetsporen van de traditie

Met de smaak van enkele historische flessen Dão in zijn achterhoofd, trachtte Alvaro door te dringen tot de essentie van de streek. Hij begreep dat de combinatie van zachte klimaatomstandigheden, granietbodems en hoogwaardige authentieke druivenrassen een ideale basis vormde voor het maken van complexe en verfijnde wijnen.
De eerste commerciële botteling van Quinta da Saes dateert ondertussen uit 1989 en verkeert trouwens nog in opperbeste vorm.

Alvaro Castro begon zijn carrière in de wijn binnen de structuur van de plaatselijke coöperatieve. Gedurende jaren waren de beste wijnen van de Dão immers afkomstig van de coöperatieven omdat zelfs de eigenaars van de interessantste wijngaarden verkozen hun druiven te verkopen eerder dan hun eigen wijn te commercialiseren. Maar toen het voor Alvaro duidelijk werd dat er in de jaren 1980 een kentering kwam in de kwaliteit van de aangevoerde druiven, besloot hij in 1989 de productie volledig in eigen handen te nemen. Dat was meteen het begin van een nieuwe pagina in de geschiedenis van de streek. Een aantal andere projecten volgde snel.

Alvaro Castro trekt ondertussen resoluut de kaart van de traditie. Een aantal bottelingen uit de jaren 1960 en 1970 maakten op hem grote indruk. Wat telkens weer opvalt bij het proeven van die oude wijnen is de enorme elegantie van traditioneel gemaakte Dão. Vandaag zien we die kwaliteiten ook altijd terugkomen in de wijnen van Saes en Pellada.

Dão

Dão

Deze regio maakt mogelijk de meest elegante en complexe wijnen van Portugal.
De Região Demarcada Dão vierde in 2008 zijn 100-jarig bestaan.* Dat maakt de Dão meteen één van de oudste erkende herkomstgebieden in Europa, maar de grote kwaliteit van de wijnen bleef lange tijd een goed bewaard geheim.
De Dão is immers een vrij... Meer


Andere wijnen van Alvaro Castro producent see all
 • Dão Alvaro Castro

  Dão Alvaro Castro 2015


  De 'godfather' van de Dão-regio, Alvaro Castro, bepaalt met deze cuvée de norm... Meer

  in mandje: € 12,68

 • Quinta de Pellada Dente d'Ouro

  Quinta de Pellada Dente d'Ouro 2013


  Grand Cru Dão!

  In Dão liggen her en der verspreid kleine percelen met... Meer

  in mandje: € 77,46

 • Quinta de Saes rosé

  Quinta de Saes rosé 2017


  Dit is een rosé met een zeer respectabele structuur die net iets verder reikt dan een... Meer

  in mandje: € 9,74

 • Quinta da Pellada

  Quinta da Pellada 2012


  Pellada is jaar na jaar één van de meest complexe en verfijnde rode wijnen die Portugal te... Meer

  in mandje: € 41,16