Anselmo Mendes


Anselmo Mendes is al jaren een toonaangevende wijnmaker in het noorden van Portugal. Hij is nog steeds actief als consulent voor diverse huizen in Vinho Verde en Douro, maar richt sinds 2000 zijn aandacht vooral op zijn eigen project in Melgaço, de beste subregio voor de Alvarinho-druif, waar hij de wijngaarden van zijn vader nieuw leven inblies.
Inmiddels geniet hij wereldwijde erkenning voor de grote kwaliteit van zijn witte wijnen en zijn Muros Antigos is ook in België een vaste waarde geworden.
De wijnen van Anselmo Mendes maken al sinds 2001 deel uit van The Portugal Collection. Een collega-wijnmaker regelde voor de eerste ontmoeting en dat zorgde bij ons voor de nodige nervositeit. In Portugal had Anselmo immers al de nodige status verworven. Hij was in 1998 uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar.
Hij haalde ons op aan ons bescheiden hotel in Porto om vervolgens de hele dag van producent tot producent te rijden. We proefden zo een groot assortiment Vinho Verde. Het beste hield hij voor het laatst. Het was al donker toen we bij zijn eigen kelder in Melgaço aankwamen. De oogst van 2000 lag te rijpen op de vaten en het duurde niet lang voor we doorhadden dat we een bijzondere ontdekking gedaan hadden.

Vinho Verde

Vinho Verde

De appellatie Vinho Verde ligt in de noord-westelijke provincie Minho. De eerste wijngaarden zijn al te vinden net boven de stad Oporto en liggen her en der verspreid tot aan de noordgrens met Spanje. Er worden niet minder dan 9 subregio’s onderscheiden met elk hun eigen dominante druivenrassen en uiteenlopende karakters.
Dankzij het... Meer


Andere wijnen van Anselmo Mendes producent see all