Casa da Passarella


De wedergeboorte van het historische Casa da Passarella past volledig in de sfeer van hernieuwde dynamiek die de Dão-streek sinds 2012 eindelijk terug uit de schaduw brengt.

Wij geloven al jaren dat het klimatologisch de beste streek van Portugal is om verfijnde wijnen, met een grote gastronomische meerwaarde en zelfs absolute wereldklasse te produceren. Alleen, tot voor kort waren er maar een handvol producenten die het potentieel en de eeuwenlange traditie van de streek eer aan deden. Logisch dus dat de Dão-wijnen veelal onder de radar bleven.
Maar nu is er dus ondermeer Casa da Passarella.

Op dit landgoed wordt al eeuwen wijn geproduceerd, maar de vorige eigenaars verloren hun interesse in de wijnbouw. In 2008 kwam het domein in nieuwe handen en sindsdien staat de gedreven Paulo Nunes aan het hoofd van de wijnproductie. De druiven worden niet langer verkocht, maar terug traditioneel gevinifieerd in de gerenoveerde kelders van de Casa. Door de beperkte oppervlakte is de maximumproductie van Passarella beperkt tot 30.000 flessen, maar het is de nadrukkelijke keuze van de eigenaars om niet verder uit te breiden en vooral het maximum aan kwaliteit te halen uit de huidige percelen.

Paulo heeft wel toestemming om mee te doen aan de nieuwe ‘sport’ in Dão: oude wijngaarden jagen. Feit is dat her en der verspreid in Dão tal van piepkleine maar zeer goede percelen met vaak heel oude wijnstokken te vinden zijn. Die zijn meestal eigendom van de lokale bevolking en de druiven worden door hen voor eigen gebruik gekweekt. Net als de andere ambitieuze wijnmakers van het moment probeert Paulo de eigenaars te overtuigen hun druiven te verkopen om er de meest bijzondere topwijnen mee te maken.

Dão

Dão

Deze regio maakt mogelijk de meest elegante en complexe wijnen van Portugal.
De Região Demarcada Dão vierde in 2008 zijn 100-jarig bestaan.* Dat maakt de Dão meteen één van de oudste erkende herkomstgebieden in Europa, maar de grote kwaliteit van de wijnen bleef lange tijd een goed bewaard geheim.
De Dão is immers een vrij... Meer


Andere wijnen van Casa da Passarella producent see all