Niepoort


porttraditie & wijninnovatie

Dirk Niepoort, 5de generatie van de familie Niepoort, is misschien wel hét gezicht van de Portugese wijnwereld vandaag. Hij is met zijn wijnen een spilfiguur geweest in de ontbolstering van de Douro als regio die nu behalve Porto ook witte en rode wijnen van wereldniveau produceert.
Bovendien heeft Dirk Niepoort nooit getwijfeld om nieuw talent naar voor te schuiven en te ondersteunen.
Niepoort in ’t kort

- de Nederlandse adellijke familie ‘van der Niepoort’ vestigt zich in 1833 in Portugal en sticht in 1842 ‘Niepoort Vinhos’. Dirk van der Niepoort, de huidige wijnmaker is de 5de generatie.
- Met name de vatgerijpte porto’s van Niepoort worden sinds jaar en dag tot de beste gerekend.
- Dirk is de eerste van de familie die ook niet-versterkte wijnen is gaan maken (de eerste in 1991) en heeft zo een kleine revolutie veroorzaakt in de Douro-vallei.
- Dirk verrast sindsdien telkens weer met nieuwe wijnen geïnspireerd op zijn zeldzame doorgronding van de wijnwereld in de ruimst denkbare zin van het woord.


Douro anders bekeken

Hij was zeker niet de eerste die zich in de Douro ook voor andere wijnen dan porto interesseerde, maar Dirk Niepoort, 5de generatie van de beroemde portfamilie, is mogelijk wel de belangrijkste stuwkracht achter de nieuwe generatie wijnmakers die vandaag van zich laat horen. Zijn actieradius beperkt zich niet tot de Douro, want Dirk volgt met argusogen alle ontwikkelingen in de wijnwereld. Onder de noemer ‘projectos’ creëert hij samen met wijnmakers in Vinho Verde, Alentejo en Dão op kleine schaal nieuwe wijnen om zo een beter inzicht te krijgen in de finesses van elke regio en onrechtstreeks de wijnmakers in kwestie te prikkelen met zijn vaak verruimende inzichten. Daarnaast maakt hij samen met Dorli Muhr ook wijnen in Oostenrijk. Dat hoeft geenszins te verbazen want hij heeft een duidelijke voorkeur voor wijnen uit koele klimaatzones en het was dan ook een kwestie van tijd voor hij zijn talenten ook daar zou ontplooien.


Porto én wijn

Niepoort is door een volgehouden kwaliteitsoefening van generatie op generatie een begrip geworden in de wereld van de portwijnen. Met name op het vlak van de vatgerijpte ports (Tawnies en Colheitas) geniet de familie een grote reputatie. Sinds Dirk de leiding van het bedrijf overnam, wordt er steeds meer aandacht besteed aan de flesgerijpte ports en inmiddels worden ook de Vintages van Niepoort bij de allerbeste gerekend.

Vanaf het begin van de jaren 1990 heeft Dirk Niepoort zijn aandacht gericht op de uitbouw van een veelzijdig aanbod witte en rode wijnen. De wijn die het eerst op punt werd gezet was de rode Redoma (eerste jaargang 1991) die het ruwe en strenge karakter van de regio vertolkt. Je zou kunnen stellen dat hij de oer-Douro vertegenwoordigt. De wijngaarden liggen op noordelijk georiënteerde hellingen van Quinta de Napoles en een quinta in de vallei van Pinhão.

Aangezien de Douro van nature eerder krachtige dan geraffineerde wijnen genereert, zoekt Dirk veelal wijngaarden die door hun ouderdom en ligging beter bestand zijn tegen de warmte in de Douro. Hij oogst eerder vroeg dan laat en beperkt de extractie. Daardoor weet hij wijnen te maken die frisser en eleganter proeven dan de meeste andere.


witte wijn geherwaardeerd

Als eerste van de nieuwe generatie zocht Dirk Niepoort zijn toevlucht tot hoger gelegen percelen. In de Douro vinden we enorme hoogteverschillen waarbij de wijngaarden rond Regua aan de oevers van de rivier op 150m boven de zeespiegel liggen, terwijl de hoogst gelegen percelen richting Vila Real tot 800m gaan.

Vroegere generaties hadden begrepen dat de gevoelige nachtelijke afkoeling in de hogere regionen een welgekomen verademing boden voor de wijnstokken, waardoor het rijpingsproces vertraagd werd en er meer zuren in de druiven behouden bleven. Dus plantten ze er heel wat witte variëteiten. Het is daar, op percelen boven de 400m, dat Niepoort zijn druiven voor de witte wijnen haalt.


Projectos

Onder dit label probeert Niepoort zijn tomeloze creativiteit en interesse voor de meest uiteenlopende wijnregio's een plaats te geven.
Zo maakt hij samen met Luis Cerdeira van Soalheiro een vederlichte Loureiro in de koele Vinho Verde in het noorden van Portugal, Docil Loureiro genaamd.
Met kleinschalig geproduceerde cuvées als Bastardo, Clos de Crappe en Ultreia verkent hij de uitersten qua vinificatie.


Morgadio da Calçada

Onder deze naam bracht Dirk Niepoort in 2004 een volledig nieuwe reeks wijnen op de markt. Morgadio is een historisch landgoed in het dorpje Provezende. Wat de wijngaarden er bijzonder maakt is hun opvallend hoge ligging. Op 600m boven de zeespiegel zijn de nachten er opvallend koel en verloopt de rijping van de druiven trager.

Dit is voor Niepoort een experimenteel project met lage productievolumes. Van de 4 porto’s samen worden in totaal maar 15.000 flessen per jaar gemaakt terwijl er van de witte en rode wijn samen jaarlijks minder dan 30.000 flessen zijn.

Douro

Douro

De Douro is ongetwijfeld de meest tot de verbeelding sprekende wijnregio van Portugal. De natuur is er imposant, de door de mens aangelegde wijnterrassen evenzeer. Al sinds de 18de eeuw wordt er bovendien de wereldberoemde portwijn geproduceerd. Het belang van die versterkte zoete wijn verklaart meteen waarom de Douro pas recent ook erkenning... Meer


Andere wijnen van Niepoort producent see all
  • MC Morgadio tinto

    MC Morgadio tinto 2014


    Een mooie concentratie, maar steeds ondersteund door frisheid en met veel oog voor... Meer

    in mandje: € 11,95

  • Morgadio da Calçada branco

    Morgadio da Calçada branco 2014


    De essentie van Morgadio is de hoge ligging van de wijngaarden die verantwoordelijk is voor... Meer

    in mandje: € 14,62

  • Bastardo

    Bastardo 2015


    Wie vertrouwd is met de wondere wereld van rode Jura-wijnen heeft mogelijk al eens een... Meer

    in mandje: € 31,07

  • Moscatel fortificado 37,5cl

    Moscatel fortificado 37,5cl


    Historisch was de Moscatel-druif belangrijk in zowel Setubal, vlakbij Lisboa, als in de... Meer

    in mandje: € 17,77