Dão


Pure elegantie

Deze regio maakt mogelijk de meest elegante en complexe wijnen van Portugal.
De Região Demarcada Dão vierde in 2008 zijn 100-jarig bestaan.* Dat maakt de Dão meteen één van de oudste erkende herkomstgebieden in Europa, maar de grote kwaliteit van de wijnen bleef lange tijd een goed bewaard geheim.
De Dão is immers een vrij kleine en redelijk versnipperde wijnstreek. Het rotsachtige heuvellandschap is op vele plaatsen te ontoegankelijk om er wijnstokken te planten. De meeste percelen zijn klein, waardoor heel wat eigenaars van kwalitatief hoogstaande wijngaarden verkiezen hun druiven te verkopen aan de coöperatieven eerder dan hun eigen productie te ontwikkelen. Voor jonge, ambitieuze wijnmakers is het bovendien moeilijk om een goede wijngaard te vinden. De eigenaars zijn niet makkelijk geneigd te verkopen of te verhuren.
Toch bewijst een handvol producenten dat het potentieel enorm is.
De milde klimatologische omstandigheden zijn dan ook de beste van Portugal voor wie verfijnde, complexe wijnen wil produceren.
Situering
De Dão ligt in het noordelijk deel van Portugal en wordt volledig omgeven door bergen. Dat lijkt de sleutel tot het succes want die bergen regelen het klimaat. Een snelle blik op de weerkaarten maakt veel duidelijk. De Dão is op die kaarten telkens makkelijk herkenbaar als de zone met de laagste gemiddelde temperatuur in augustus en september, de maanden die voor de wijnbouw meestal het verschil maken. Nochtans krijgt de Dão niet de directe afkoelende invloed van de Atlantische oceaan zoals in de noordelijke kustgebieden het geval is, maar het klimaat wordt er bepaald door de strategische ligging van de bergen eromheen die een natuurlijk amphitheater creëren.
In het westen temperen de Serra de Buçaco (550m) en de Serra de Caramulo (700m) de oceaaninvloed terwijl in het zuidoosten de Serra da Estrela (2000m) het landschap domineert. In het noorden zorgt een gebergte tot 1000m hoogte voor de natuurlijke grens met de Dourovallei. Zo worden de klimatologische extremen steevast gemilderd.
De meeste wijngaarden liggen bovendien op meer dan 400m hoogte en naar het zuidoosten van de streek toe stijgen we zelfs tot boven de 800m. De rijping van de druiven gebeurt daardoor zeer gelijkmatig en de nodige zuren blijven behouden.
Het plateau van de Dão is samengesteld uit graniet. Dat geeft de mogelijkheid om wijnen te maken met een uitgesproken mineralig karakter.
De witte wijnen worden vooral geproduceerd met de lokale rassen Encruzado, Malvasia en Cercial en Bical. Voor rood opteert men voor Touriga Nacional, Tinta Roriz, Jaen, Alfrocheiro Preto en Baga.

Oppervlakte: 20.000ha
Totale jaarlijkse productie: 500.000hl waarvan 300.000hl VQPRD
Ter vergelijking
Bourgogne: 27.188ha voor 1.400.000hl / Bordeaux: 120.000ha voor 6.000.000hl

andere wijnen van Dão Bekijk andere wijnen see all