Lisboa


De regio Lisboa ontleent zijn naam aan de hoofdstad maar de wijngaarden strekken zich uit tot bijna 100km erboven. De liefst 9 verschillende herkomstbenamingen getuigen van een rijke geschiedenis. Dat vandaag echter 90% van de productie als Vinho Regional op de markt komt en dus geen aanspraak wil/kan maken op één van de 9 DOPs geeft dan weer aan dat die rijkdom in de voorbije decennia serieus onder druk kwam te staan.
Gelukkig lijkt de kwaliteitscrisis vandaag de kiem in zich te dragen voor een fascinerende heropleving. Jonge wijnmakers kunnen veel makkelijker dan in pakweg de Douro of Dão met weinig middelen een wijngaard vinden en doen dat dan ook in steeds grotere getale.
Franck Bodin herstelt op Quinta da Murta de reputatie van de Arintodruif in Bucelas in ere; Marta Soares toont het onvermoede potentieel van de Vitaldruif met haar Antonio; Rodrigo Filipe maakt met zijn Humus uitstekende Castelão.
Situering
15 grote coöperatieven domineren het gebied waardoor het meteen de meest productieve regio van Portugal is. De focus ligt helaas niet altijd op kwaliteit en de meeste DOPs missen zo identiteit. In Alenquer, Arruda, Encostas d’Aire, Lourinhã, Obidos en Torres Vedras zijn er nauwelijks producenten te vinden die de appellatie een gezicht geven.
Door de urbanisatie van de stad Lisboa zijn een aantal van de interessantste DOPs in de verdrukking geraakt. Carcavelos werd nagenoeg volledig van de kaart geveegd, de notoire wijngaarden van Colares moet je met een vergrootglas gaan zoeken en de meerderheid van de resterende stokken in Bucelas zien hun druiven verdwijnen in de kuipen van twee heel grote producenten.
Toch ontstond er de jongste jaren een interessante beweging. Zelfs meer dan elders in Portugal ging een nieuwe, ambitieuze generatie aan de slag. Het gaat vooralsnog om zeer kleine volumes, maar wel van uitstekende kwaliteit.

50km boven Lisboa en zo’n 25km van de Atlantische kust ligt de Serra do Montejunto. Het is een klein gebergte, van noord naar zuid nauwelijks 10km lang met een top op 660m, maar het vormt één lijn met de noordelijker bergketens van Aire, Candeeiros, Sico, Lousão en tot slot de Serra da Estrela in Dão. Zo is Montejunto mede bepalend voor de klimatologische grens die Portugal diagonaal in twee deelt.
De meeste wijngaarden hier liggen op de zuidelijke flanken waar ze onderdeel uitmaken van de DOP Alenquer, Aan de noordkant vinden we vooral stokken aangeplant in de lager gelegen delen die dan behoren tot de DOP Lourinhã of Obidos, maar wie de Serra do Montejunto beklimt, kan ook hogerop kleine percelen met wijnstokken ontwaren. In de meeste gevallen gaat het om oude gemengde aanplanten die de eigenaars onderhouden om wijn voor eigen gebruik te produceren. De grote producenten uit de regio zoeken hun heil elders. De bergachtige omstandigheden maken grootschalige productie hier moeilijk en omdat de wijngaarden hoog gelegen en noordelijk georiënteerd zijn, rijpen de druiven veel trager.
Niet toevallig komen we net in het noordelijk deel Marta Soares en haar Casal Figueira tegen. Ze produceert nauwelijks 10.000 flessen per jaar, maar is goed op weg om de nieuwe norm voor kwaliteit in de regio Lisboa te worden.
andere wijnen van Lisboa Bekijk andere wijnen see all