Porto


Onder de kurk van een goede port schuilt een magische wereld van traditie en authentiek drinkplezier. De beste flessen vertellen het verhaal van eeuwenoud vakmanschap, geduldige rijping en een unieke smaakontwikkeling.
Portotypes, een simpele uitleg voor een complexe traditie van veroudering en blenden.
We onderscheiden 2 hoofdtypes genoemd naar hun kleur, 'ruby' en 'tawny'. De verschillende types ontstaan door een selectie van wijngaarden (op basis van ouderdom, druivenrassen en ligging) en een selectie van vaten door de keldermeester (op basis van concentratie en verouderingsgedrag). De meeste ports zijn nauwkeurige blends van jonge en oudere wijnen, behalve wanneer er een jaartal op de fles vermeld wordt.
Ruby
Kleur: robijnrood
De essentie: Rijping op vat wordt beperkt en de wijn behoudt zo zijn donkerrode kleurintensiteit
Kwaliteitsniveaus:
Ruby: botteling na 2 jaar rijping op vat en meteen op de markt
Ruby Reserve: de meer geconcentreerde vaten rijpen nog 1 à 2 jaar extra
Late Bottled Vintage: de wijnen met een mooi bewaarpotentieel worden 5 jaar op vat gerijpt. Dat maakt ze na botteling meteen toegankelijk, terwijl de beste exemplaren dan nog makkelijk 10 tot 20 jaar verbeteren op fles.
Vintage: de beste, oude wijngaarden leveren uiterst geconcentreerd sap dat na een rijping van 2 jaar op vat gebotteld wordt. Wie ze drinkt in het eerste 2 jaren na botteling geniet van een sensationele smaakexplosie, maar daarna sluit de wijn zich en vraagt om een geduldige flesrijping. Voor Vintageliefhebbers begint dan de charme van een bewaarritueel waarbij je ten vroegste na 20 jaar je kist aanbreekt.
Het is niet meer van deze tijd, maar het blijft een heerlijke ervaring om je collectie Vintage Port te aanschouwen in de wetenschap dat de toekomst bijzonder gul zal zijn, voor jezelf en volgende generaties. De beste flessen trotseren probleemloos de eeuwen.

Tawny
Kleur: taan, bruingelig
De essentie: door vatrijping ondergaat de wijn een gecontroleerde oxidatie die het rode pigment afbreekt en ondertussen een smaakevolutie bewerkt.
Kwaliteitsniveaus:
Tawny: botteling na een vrij korte rijping op vat en meteen op de markt.
Tawny Reserve: na gemiddeld 6 à 8 jaar rijping toont de wijn een overgang van jonge wijnaroma’s naar smaken van evolutie.
10, 20, 30, over 40 Years old: blend van vaten met een gemiddelde leeftijd van 10, 20, …
Colheita: in de beste jaargangen worden de vaten van dat jaar apart gerijpt en gebotteld. De fles vermeldt dan ook het oogstjaar. Het wettelijke minimum is een rijping van 7 jaar op vat, maar de beste colheitas worden veel langer gerijpt voor ze op fles gaan. Bij de beste producenten vindt je nog steeds vaten uit de 19de eeuw die rustig verder rijpen.

Het schenkmoment
- Een fles Porto wordt traditioneel van rechts naar links doorgegeven aan tafel. Het werd vroeger beschouwd als een teken van vriendschap aan de persoon links van je: terwijl je met je rechterhand de port uitschonk, kon je niet je zwaard of revolver trekken.
- In Portugal, maar vooral ook in Engeland, waar porto drinken tot levenskunst verheven werd, komt de fles porto pas naar het einde van de maaltijd op tafel. De beste ports komen immers maximaal tot hun recht bij kaas en dessert.
- Serveer porto steeds tussen kelder- en kamertemperatuur waardoor de alcohol niet kan domineren en de finesse en complexiteit maximaal hun kans krijgen.
- Bewaar een geopende fles op een koele plaats zodat ze langer haar kwaliteit behoudt.
andere wijnen van Porto Bekijk andere wijnen see all
 • Manoella 10 Years Tawny Port

  Manoella 10 Years Tawny Port


  Jorge & Sandra hadden al een flinke reputatie opgebouwd met hun witte wijn Guru en rode... Meer

  in mandje: € 31,27

 • Morgadio da Calçada Vintage Port

  Morgadio da Calçada Vintage Port 2017


  2017 was een top-Vintage jaar en dit exemplaar biedt een fantastische kwaliteit aan een... Meer

  in mandje: € 58,39

 • Quinta do Vale Meao 10 year old Tawny Port

  Quinta do Vale Meao 10 year old Tawny Port


  De Olazabals hebben, als directe afstammelingen van Dona Ferreira, als het ware porto in de... Meer

  in mandje: € 31,27

 • Meandro Finest Ruby

  Meandro Finest Ruby


  Ook al is Vale Meão vandaag in de eerste plaats beroemd voor z'n rode wijn, initieel... Meer

  in mandje: € 15,13