Vinho Verde


De appellatie Vinho Verde ligt in de noord-westelijke provincie Minho. De eerste wijngaarden zijn al te vinden net boven de stad Oporto en liggen her en der verspreid tot aan de noordgrens met Spanje. Er worden niet minder dan 9 subregio’s onderscheiden met elk hun eigen dominante druivenrassen en uiteenlopende karakters.
Dankzij het koele en vochtige klimaat worden de wijnen gekenmerkt door een onweerstaanbare frisheid. Bij de beste exemplaren komt daar nog een boeiende mineraliteit bovenop.
Waar vroeger de klemtoon lag op de productie van eenvoudige, licht parelende wijnen is de Vinho Verde nu goed op weg om met zijn Alvarinhos als een topreferentie voor witte wijn erkend te worden.
situering
De productie van witte wijn is hier dominant omdat het koele klimaat zich uitstekend leent tot het maken van strakke wijnen, onderbouwd door een zeer goede natuurlijke zuurgraad. Er wordt ook wel een flinke hoeveelheid rode Vinho Verde gemaakt, maar de meeste van deze wijnen hebben nogal radicale zuren. Ze worden om die reden hoofdzakelijk lokaal geconsumeerd en wekken buiten Portugal weinig enthousiasme.
Anselmo Mendes maakt sinds enkele jaren wel een uitstekende rode Vinho Verde met de naam Pardusco.
Terwijl eenvoudige Vinho Verde meestal een blend is van diverse druivenrassen, isoleert men op de betere wijngaarden de meest nobele druivenrassen, met Alvarinho op kop. Dankzij het koele, atlantische klimaat delen ze weliswaar dezelfde natuurlijke frisheid, maar die wordt in een goede Alvarinho gedragen door veel betere zuren. Die vormen op hun beurt de basis voor een complex aromapallet dat door enkele jaren flesrijping extra kan ontwikkelen.
Een hardnekkig beeld van de regio is dat van de aanplant van wijnstokken in pergolavorm. In elk achtertuintje in Vinho Verde vind je inderdaad nog deze ‘wasdraadconstructies’, maar voor de kwaliteitswijnen worden de stokken volgens efficientere systemen ondersteund, die een veel betere beperking van de opbrengsten toelaten.

2 kleine stadjes in de vallei van de Minho, Monçao en Melgaço, worden van oudsher erkend als de bron van de beste wijnen. Terwijl in de rest van de Vinho Verde de wijngaarden zijn aangeplant met een mix van soms wel 10 of meer verschillende druivenrassen, zijn de beste percelen in het noorden exclusief voorbehouden voor de Alvarinho. De stokken staan hier op een hoogte tussen 100 en 250m. Op de steilere hellingen wordt terrasbouw toegepast.
Behalve in Monçao en Melgaço zien we de jongste jaren ook in andere subregio’s een kwaliteitsevolutie. Opvallend is vooral het gebied rond Ponte de Lima, waar de Loureiro-druif domineert. De wijnen die met deze druif gemaakt worden, hebben niet de complexiteit van de Alvarinhos, maar een prachtige expressiviteit in de neus en geven royaal veel fruitaroma’s in de mond.
andere wijnen van Vinho Verde Bekijk andere wijnen see all