PRODUCENTEN

Jorge Moreira (Poeira)

Jorge Moreira kocht in 2001 een kleine wijngaard waar niemand anders interesse voor toonde. Hij maakte er zijn Poeira, tegen de stroom in. Wij zijn fans van het eerste uur.

Op en top terroir

De wijngaard in kwestie was nochtans beplant met zeer oude wijnstokken en lag in één van de meest vermaarde subregio’s van de Douro, de vallei van Pinhão, met ondermeer belangrijke wijngaarden van Taylor’s Porto (Terra Feita) Niepoort en Quinta de Noval.
Maar het perceel waar Jorge voor koos was naar het noorden georiënteerd en lag dus een groot deel van de dag in de schaduw. De meeste wijnmakers in die tijd dachten in de retoriek van porto produceren en zochten dus concentratie en kracht in zeer rijpe, zonovergoten druiven. Hun wijnen waren een soort van porto, maar dan zonder de extra alcohol. 
Jorge dacht anders. Hij was op zoek naar meer evenwicht. Met kracht had hij geen probleem zolang dat maar gepaard ging met voldoende frisheid. Om dat te bereiken was een langzamere rijping van de druiven nodig. Door op de warmste momenten van de dag zijn druiven wat schaduw te bieden kon hij voldoende zuren in het sap overhouden.
En zo charmeert Poeira jaar na jaar door elegantie, gebaseerd op een goed evenwicht tussen suikers en zuren. Het minerale karakter komt volot tot zijn recht en geeft een mooie complexiteit aan de wijn. 
Poeira (= stof) verwijst naar de afbrokkelende leisteenbodem van de Douro die in de droge zomers voor ontzettend veel stof zorgt. Zo vat de naam perfect samen waar het Jorge om te doen is: zijn wijn het verhaal laten vertellen van de plaats waar hij gemaakt werd, op de stoffige leisteenbodems van de Douro.
Po & co
Naast Poeira is er ook ‘Po de Poeira’ (stofje) en terwijl het stof van de grote wijn op het etiket wordt aangepakt met een afbeelding van zijn stofzuigerkabel, volstaat voor de Po een stofdoek. Po is de tweede wijn van het domein waarvoor de vaten met de meer toegankelijke wijn worden gebruikt.
Behalve rode Poeira is er ook een witte wijn op basis van Alvarinho. Die druif behoort niet tot de erkende rassen van de Douro maar voor Jorge was het ideale basis voor de witte wijn die hij in gedachten had. 
Het resultaat is verwant aan de rode Poeira. Dit is witte wijn die niet in de eerste plaats opvalt door zijn rijkdom maar door zijn frisheid. Tegelijk is Alvarinho een druif met veel potentieel en is Poeira wit dan ook allesbehalve een eenvoudige wijn.
ONZE POEIRA SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.