PRODUCENTEN

Niepoort

De wijnen van de familie Niepoort nemen een bijzondere plaats in het gamma van The Portugal Collection, niet in het minst door de nauwe band tussen Dirk Niepoort en Kris Jeuris. Door de eindeloze nieuwsgierigheid en creativiteit van Dirk Niepoort en nu ook zijn 2 zonen Daniel en Marco, is het aanbod ook in voortdurende staat van verandering.

Een ruimdenkende vernieuwer
De impact van Dirk Niepoort op het Portugese wijnlandschap kan nauwelijks overschat worden. Toen hij in 1990, als 5degeneratie van de van oorsprong Nederlandse familie Van der Niepoort, het roer van zijn vader Rolf overnam, was meteen duidelijk dat er iets te gebeuren stond. Dirk keek met een open blik naar de wereld en was enorm nieuwsgierig. 
Hij zou zeker de schitterende portotraditie van de familie verderzetten …. maar dan anders, op zijn manier. Maar vooral, hij wou ook wijn maken, in de Douro én op tal van andere plaatsen. Hij zocht overal naar inspiratie en wisselwerking. 
Zo maakte hij samen wijn met de jonge Eben Sadie, Raul Perez, Telmo Rodriguez, Veronica Ortega en vele anderen die inmiddels ronkende namen in de wijnwereld geworden zijn.

Dirk dacht vooral ook heel ruim. Hij zag elk interessant initiatief van nieuwe wijnmakers als een meerwaarde, niet als een bedreiging. Hij liet geen kans onbenut om het nieuwe Portugal te promoten. Hij reisde de wereld af met zijn koffers vol flessen, van zijn eigen wijnen en die van vrienden. 
Als iedereen in de Douro wijn maakte op de meest zonovergoten percelen, zocht 
Dirk naar de koelere delen van de regio. Hij wou namelijk meer frisheid en finesse. En ook voor de productie van porto was hij vernieuwend. Zijn Vintage Ports duwen de alcohol en de zoetheid naar de achtergrond en verleiden daardoor nog meer met hun fruitintensiteit.

Zoveel meer dan Douro
Langzaamaan werd Dirk een begrip in de wijnwereld en ondertussen bouwde hij het familiebedrijf exponentieel uit. De wijnbouwactiviteiten werden uitgebreid van Douro naar Dão en Bairrada. Sinds kort werd er ook een eigen domein in de noordelijke Alentejo aan 
toegevoegd. Dirk laat nu stilaan de dagelijkse leiding in Portugal over aan zijn zoon Daniel terwijl Marco zich in de Duitse Mosel gevestigd heeft. Daar zorgt hij voor Fio Wines, het project in samenwerking met de Duitse familie Kettern.

Wij focussen ons op de verdeling van de niche-wijnen uit het gamma van de Niepoorts. Dat kan gaan van minicuvées zoals de inmiddels notoire Bastardo uit de Douro tot de onweerstaanbare Drink Me-wijnen in literflessen. Met ons zusterbedrijf Sapinot verzorgen we ook de verdeling van de Duitse Fio Wines.

 

 
ONZE NIEPOORT SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.