WIJNSTREKEN

Porto

Onder de kurk van een goede port schuilt een magische wereld van traditie en authentiek drinkplezier. De beste flessen vertellen het verhaal van eeuwenoud vakmanschap, geduldige rijping en een unieke smaakontwikkeling.

Portotypes, een simpele uitleg voor een complexe traditie van veroudering en blenden.


We onderscheiden 2 hoofdtypes genoemd naar hun kleur, 'ruby' en 'tawny'. De verschillende types ontstaan door een selectie van wijngaarden (op basis van ouderdom, druivenrassen en ligging) en een selectie van vaten door de keldermeester (op basis van concentratie en verouderingsgedrag). De meeste ports zijn nauwkeurige blends van jonge en oudere wijnen, behalve wanneer er een jaartal op de fles vermeld wordt.

Ruby Port
Kleur: robijnrood
De essentie: Rijping op vat wordt beperkt en de wijn behoudt zo zijn donkerrode kleurintensiteit
Kwaliteitsniveaus:
Ruby: botteling na 2 jaar rijping op vat en meteen op de markt
Ruby Reserve: de meer geconcentreerde vaten rijpen nog 1 à 2 jaar extra
                

Late Bottled Vintage: de wijnen met een mooi bewaarpotentieel worden 5 jaar op vat gerijpt. Dat maakt ze na botteling meteen toegankelijk, terwijl de beste exemplaren dan nog makkelijk 10 tot 20 jaar verbeteren op fles.
Vintage: de beste, oude wijngaarden leveren uiterst geconcentreerd sap dat na een rijping van 2 jaar op vat gebotteld wordt. Wie ze drinkt in het eerste 2 jaren na botteling geniet van een sensationele smaakexplosie, maar daarna sluit de wijn zich en vraagt om een geduldige flesrijping. Voor Vintageliefhebbers begint dan de charme van een bewaarritueel waarbij je ten vroegste na 20 jaar je kist aanbreekt.
Het is niet meer van deze tijd, maar het blijft een heerlijke ervaring om je collectie Vintage Port te aanschouwen in de wetenschap dat de toekomst bijzonder gul zal zijn, voor jezelf  
en volgende generaties. De beste flessen trotseren probleemloos de eeuwen.

Tawny Port
Kleur: taan, bruingelig
De essentie: door vatrijping ondergaat de wijn een gecontroleerde oxidatie die het rode pigment afbreekt en ondertussen een smaakevolutie bewerkt.
Kwaliteitsniveaus:Tawny: botteling na een vrij korte rijping op vat en meteen op de markt.
Tawny Reserve: na gemiddeld 6 à 8 jaar rijping toont de wijn een overgang van jonge wijnaroma’s naar smaken van evolutie.
10, 20, 30, over 40 Years old: blend van vaten met een gemiddelde leeftijd van 10, 20, …
Colheita: in de beste jaargangen worden de vaten van dat jaar apart gerijpt en gebotteld. De fles vermeldt dan ook het oogstjaar. Het wettelijke minimum is een rijping van 7 jaar op vat, maar de beste colheitas worden veel langer gerijpt voor ze op fles gaan. Bij de beste producenten vindt je nog steeds vaten uit de 19de eeuw die rustig verder rijpen.
 Het schenkmoment
- Een fles Porto wordt traditioneel van rechts naar links doorgegeven aan tafel. Het werd vroeger beschouwd als een teken van vriendschap aan de persoon links van je: terwijl je met je rechterhand de port uitschonk, kon je niet je zwaard of revolver trekken.
- In Portugal, maar vooral ook in Engeland, waar porto drinken tot levenskunst verheven werd, komt de fles porto pas naar het einde van de maaltijd op tafel. De beste ports komen immers maximaal tot hun recht bij kaas en dessert.
- Serveer porto steeds tussen kelder- en kamertemperatuur waardoor de alcohol niet kan domineren en de finesse en complexiteit maximaal hun kans krijgen.
- Bewaar een geopende fles op een koele plaats zodat ze langer haar kwaliteit behoudt.
ONZE PORTO SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.