PRODUCENTEN

Menina d'uva

Aline Domingues, het meisje (Menina) van Uva, zoals ze zichzelf noemt, groeide op in Parijs. Ze studeerde en werkte kortstondig als micro-biologe en deed onderzoek naar het dna van gistcellen. Maar ze koos uiteindelijk een leven als wijnmaakster op het Portugese platteland.

Een studentenjob in een wijnbar leidde haar tot stages op wijndomeinen en uiteindelijk een opleiding wijn maken in Dijon.
En dan, in 2017, ging ze terug, naar het dorp van haar ouders in Portugal om er wijn te maken. Dat op zich is al vrij bijzonder maar dat wordt het helemaal als je het dorpje Uva opzoekt op de kaart. Het ligt diep in het onherbergzame gebied dat de Portugezen Tras-os-Montes oftewel 'voorbij de bergen' noemen. 
Dat Aline in Parijs opgroeide is geen toeval. Haar ouders emigreerden zoals zovele Portugezen van het arme platteland omdat het leven er te hard was.

 

Vandaag is Tras-os-Montes wat meer ontsloten door nieuwe wegen maar veel actie valt er niet te beleven.

De drang om haar wijn te maken deed haar toch verhuizen van de miljoenenstad naar het dorp met 50 inwoners waar haar roots lagen.

Haar recept is uiterst eenvoudig maar allesbehalve vanzelfsprekend. Aline werkt met wijnstokken die decennia geleden zijn geplant, maar waarvan de eigenaars zelf geen wijn maken. Aanvullend heeft ze een kleine hoeveelheid stokken in eigendom en plant ze elk jaar nieuw percelen.
Ze doet al het werk organisch en met de hand.
De oogst wordt verwerkt zonder toevoeging van gisten of enzymen. Na de fermentatie rijpen de wijnen tot juli in roestvrijstalen vaten en worden ze vervolgens gebotteld zonder klaring of filtratie. 
Aline voegt tijdens het bottelen slechts een minimale dosis sulfiet toe. Zo vermijdt ze de aroma's die sommige wijnliefhebbers doen afzien van natuurlijke wijn.

In totaal produceert ze zo'n 10.000 flessen per jaar. We waren fans van het eerste uur en blijven met een allocatie van 
1200 flessen per jaar één van haar grootste afnemers.

De wijnen van Aline vallen op door hun puurheid en hun karakter. Ze bieden ons alvast veel drinkplezier.
ONZE MENINA D'UVA SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.