PRODUCENTEN

Quinta da Murta

De Franse inwijkeling Franck Bodin nam in 2011 de wijngaarden van Quinta da Murta over en vrijwaarde daarmee een mooi domein in een historisch gebied, net aan de noordgrens van Lisboa. Men zegt dat dit geboorteplek van de heerlijk frisse Arinto-druif is.

Bucelas, waar Quinta da Murta ligt, is een kleine DOC net boven Lisboa waar al sinds de Romeinse tijd wijn wordt geproduceerd. In de tweede helft van de 16e eeuw, ten tijde van het bewind van Koningin Elizabeth, kende de populariteit van de witte wijnen van Bucelas een hoogtepunt. De Engelsen dronken een versterkte versie die ze Charneco noemden. De wijn wordt aldus geroemd in Henry VI van Shakespeare. 
De Duke of Wellington heeft later een belangrijke hand in de grote verspreiding van wijn uit Bucelas in Groot-Brittannië. Dat gold trouwens ook voor andere wijnen uit de regio’s rond Lisboa. Dat historische succes verklaart waarom we vandaag rond Lisboa een opvallend grote concentratie van DOCs vinden. 


Bucelas wordt in één adem genoemd met de druif die de regio domineert, de Arinto. 
Ze gedijt perfect op de lokale bodems van mergel en kalksteen en geeft er wijnen met een uitstekende frisheid en degelijk bewaarpotentieel.
Toen Franck Bodin met de Arinto aan de slag ging, besloot hij de teelt van de druiven natuurlijker te doen dan zijn voorgangers.
Daarmee legde hij de basis voor een mooie witte wijn die vooral na een aantal jaren flesrijping het beste van zichzelf geeft. Daarom ook dat we dan deze Murta opvallend oudere jaargangen aanbieden.
ONZE QUINTA DA MURTA SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.