Skip to Content

PRODUCErs

Filipa Pato & William Wouters

The daughter of a renowned winemaker, Filipa Pato chose to assist her father, yet also start her own winery in addition. We were there even before the first wine was bottled and we are still following her.

After her studies, Filipa started her journey outside Portugal, assisting successively at Château Cantenac Brown in Bordeaux, Finca Flichman in Argentina and Leeuwin Estate in Australia.
In 2001, she produced her first wines under her own label and we were there from the start.
The name she chose for her first wine ('Ensaios' means 'essay') immediately contained her plan to make it a study project. After all, Filipa was fascinated by the many small plots, each with their own characteristics so typical of the Bairrada region where she saw her father making wine all those years.
She did not buy her own vineyards , but went to speak to some owners of plots that interested her and managed to persuade them to stop selling the grapes to the cooperative. She guided them through the growing cycle as if they were her own vineyards and bought the grapes at harvest time.
Daarnaast bouwde ze stap voor stap haar eigen keldertje op en ontwikkelde haar eigen wijnpers. Ze experimeneerde naar hartelust met nieuwe technieken op het vlak van vinificatie.
Inmiddels heeft ze heel duidelijk haar eigen stijl.  Ze maakt wijnen met oog voor de traditie van haar geboortestreek, de Bairrada. Daarbij waakt ze over het behoud van een hoge drinkbaarheidsfactor.
 Sinds ze bijgestaan wordt door haar echtgenoot William Wouters, voormalig beste sommelier van België en jarenlang uitbater van wijnrestaurant Pazzo in Antwerpen, hebben hun creaties alleen nog maar aan precisie gewonnen. 
Met de komst van William groeide de nieuwsgierigheid voor wat wijnmakers elders in de wereld doen en dat leidde tot een nog groter besef van hoe belangrijk de traditie van de eigen regio is.
Uit respect voor die omgeving én om nog meer identiteit in hun wijnen te krijgen maakten William en Filipa ook de conversie naar biodynamie. Sinds 2024 zijn alle wijnen van hun wijngaarden gecertificeerd biodynamisch. 



OUR FILIPA PATO SELECTION
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.