PRODUCENTEN

Filipa Pato & William Wouters

Als dochter van een vermaard wijnmaker koos Filipa Pato ervoor om haar vader bij te staan, maar daarnaast toch ook haar eigen wijnbedrijf op te starten. We waren er bij nog voor de eerste wijn op fles ging en we volgen haar nog steeds.

Na haar studies ging Filipa eerst de lucht buiten Portugal opsnuiven en assisteerde achtereenvolgens bij Château Cantenac Brown in Bordeaux, Finca Flichman in Argentinië en Leeuwin Estate in Australië. 
In 2001 produceerde ze haar eerste wijnen onder eigen label en wij waren er bij vanaf de start.
In de naam die ze voor haar eerste wijn koos ('Ensaios' betekent 'essay') lag meteen haar plan vervat om er een studieproject van te maken. Filipa was immers gefascineerd door de vele kleine percelen met elk hun eigen karakteristieken die zo typisch zijn voor de streek waar ze haar vader al die jaren zag wijn maken, de Bairrada.
Ze kocht zelf geen wijngaarden, maar ging spreken met een aantal eigenaars van percelen die haar interesseerden en wist hen te overhalen om de druiven niet langer aan de coöperatieve te verkopen. Ze begeleidde hen doorheen de groeicyclus alsof het haar eigen wijngaarden waren en kocht bij de oogst de druiven op.
Daarnaast bouwde ze stap voor stap haar eigen keldertje op en ontwikkelde haar eigen wijnpers. Ze experimeneerde naar hartelust met nieuwe technieken op het vlak van vinificatie.
Inmiddels heeft ze haar eigen stijl en maakt ze wijnen met oog voor de traditie van haar geboortestreek, de Bairrada, maar steeds met een heel hoge drinkbaarheidsfactor. Sinds ze bijgestaan wordt door haar echtgenoot William Wouters, voormalig beste sommelier van België en jarenlang uitbater van wijnrestaurant Pazzo in Antwerpen, hebben hun creaties alleen nog maar aan precisie gewonnen.

ONZE FILIPA PATO SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.