WIJNSTREKEN

Lisboa

 De regio Lisboa ontleent zijn naam aan de hoofdstad maar de wijngaarden strekken zich uit tot bijna 100km erboven. De liefst 9 verschillende herkomstbenamingen getuigen van een rijke traditie'. Die kwam in de 20ste eeuw onder druk te staan, maar nu zorgt een nieuwe generatie voor de heropleving.

Ondanks de erkenning van 9 appellations in de regio Lisboa wordt 90% van de productie als Vinho Regional op de markt gebracht en kom je dus amper flessen tegen die één van die 9 appellaties op het etiket vermelden. Dat is het resultaat van een decennialange focus op kwantiteit eerder dan kwaliteit.
15 grote coöperatieven domineerden het gebied waardoor het meteen de meest productieve regio van Portugal was. De focus lag helaas niet altijd op kwaliteit en de meeste DOPs missen zo identiteit. 


In Alenquer, Arruda, Encostas d’Aire, Lourinhã, Obidos en Torres Vedras zijn er nauwelijks producenten te vinden die de appellatie een gezicht geven.
Bovendien zijn door de urbanisatie van Lisboa een aantal van de interessantste DOPs in de verdrukking geraakt. Carcavelos werd nagenoeg volledig van de kaart 
geveegd, de notoire wijngaarden van Colares moet je met een vergrootglas gaan zoeken en de meerderheid van de resterende stokken in Bucelas zien hun 
druiven verdwijnen in de kuipen van twee heel grote producenten. 

De natuurlijke weg
Daar kwam recent verandering in en nu is de regio Lisboa misschien wel de meest dynamische van Portugal.
Jonge wijnmakers kunnen hier veel makkelijker dan in pakweg de Douro of Dão met weinig middelen een wijngaard vinden en doen dat dan ook in steeds grotere getale. 
Het gaat vooralsnog om zeer kleine volumes, maar wel van uitstekende kwaliteit.
Opvallend daarbij is dat die nieuwe generatie resoluut kiest voor een meer natuurlijke aanpak. Dat zorgt voor wijnen boordevol energie, enerzijds omdat de koele zeewind voor druiven met goede zuren zorgt en anderzijds omdat de natuurlijke aanpak die basis van energie optimaal benut. 
 
ONZE LISBOA SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.