PRODUCENTEN

Alvaro Castro

Alvaro Castro belichaamt perfect de essentie van The Portugal Collection:  onze wijnen zijn gemaakt door sterke persoonlijkheden die een stukje van hun ziel in hun wijnen leggen. In de Quinta de Saes en Quinta da Pellada van Alvaro proef je dat zonneklaar. 

We volgen Alvaro Castro al sinds 2003. We waren van bij de start verkocht voor zijn wijnen en beschouwen hem als één van de meest toonaangevende wijnmakers van Portugal. Hij zette haast in zijn eentje de fantastische Dão-regio weer op de kaart . Alvaro leek in zijn jonge jaren nochtans af te stevenen op een carrière in de hoofdstad Lisboa waar hij zich schoolde tot burgerlijk ingenieur. Maar al vrij vroeg besloot hij terug te keren naar zijn roots in Pinhanços, het kleine dorpje aan de voet van het Estrela-gebergte en midden in de beste subregio van de appellatie Dão.
Alvaro verkocht in de beginjaren zijn druiven aan de lokale coöperatieve. Dat was wat nagenoeg iedereen in de regio deed. Het werd sterk aangemoedigd ten 


tijde van het regime van Salazar en na de revolutie van 1974 bleef de meesten het gewoon verder doen. 
Alvaro kon zich echter steeds minder verzoenen met de kwaliteit van de wijnen temeer omdat hij heel goed wist hoe goed die kwaliteit wel kon zijn. Zijn grote mentor was immers jarenlang bezieler van een studiecentrum in de regio dat met haar proefwijngaard notoir goede wijnen produceerde. 
Alvaro wilde in die traditie verder werken en besloot eind jaren 1980 zijn wijnen volledig op het domein te maken en onder eigen label te bottelen. 
Meteen werd duidelijk dat Alvaro heel goed aanvoelde hoe hij het beste uit zijn druiven kon halen en zo gaf 
hij op korte tijd terug een gezicht aan een regio die haar identiteit wat verloren was.
Vandaag wordt Alvaro bijgestaan door zijn dochter Maria. Ze heeft misschien nog meer dan haar vader een opvallende eigenzinnigheid waardoor we vol vertrouwen uitkijken naar de toekomst.
Samen laten Maria en Alvaro de regio met hun elegante wijnen schitteren als weleer. 
Om het potentieel van de Dão een breder draagvlak te geven ondersteunde Alvaro ook volop talentvolle, jonge wijnmakers en trok hij enkele zwaargewichten uit andere regio’s aan om mee hun schouders onder de Dão te zetten. Zo maakte Antonio Madeira zijn eerste wijnen in 


de kelders van Alvaro en was het ook Alvaro die mensen als Niepoort en de vrienden van M.O.B. naar de streek bracht. 

De grote troeven van de Dão zijn het zachte klimaat, een waaier aan lokale druivenrassen en uitstekende granietbodems. De combinatie van die drie laat toe om wijnen met een haast bourgondische finesse te produceren die bovendien uitstekende verouderen. 
De grote verdienste van Alvaro Castro is geweest dat hij dit potentieel heel vroeg zag en het trachtte optimaal en in de meest pure vorm te benutten. 

ONZE ALVARO CASTRO SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.