Producenten

Buçaco - A. Almeida Hotels

Het Bussaco Palace, nabij Coimbra, werd eind 19de eeuw gebouwd in opdracht van koning Carlos I en moest dienst doen als buitenverblijf. Nog voor hij er zijn intrek kon nemen werd Portugal echter een republiek en het Palace omgedoopt tot luxehotel. Dat hotel ging ook zijn eigen wijnen maken en die groeiden uit tot cult. lees verder

Alvaro Castro


Alvaro Castro belichaamt perfect de essentie van The Portugal Collection. Veel meer dan een verzameling van lekkere wijnen was en is de Collection een alliantie van sterke persoonlijkheden voor wie wijn maken een missie is. Hun wijnen onderscheiden zich doordat ze er een stukje van hun ziel in leggen en dat is bij Alvaro Castro overduidelijk.

lees verder

Anselmo Mendes

We waren er bij toen Anselmo zijn eerste wijnen onder eigen naam op de markt bracht en we volgen hem nog steeds. Intussen groeide hij uit tot ‘mister Alvarinho’. Geen kelder is volledig zonder een wat flessen van zijn witte wijnen.

lees verder

Antonio Madeira

Antonio Madeira groeide op in Parijs, maar raakte tijdens de zomervakanties bij zijn grootouders helemaal verslingerd aan de Dão. In 2010 besloot hij op zoek te gaan naar oude wijngaarden in de regio en vond hij in de kelders bij Alvaro Castro (Saes/Pellada) onderdak om zijn eerste wijnen te maken.

lees verder

Barbeito Vinhos

Terwijl de andere huizen al meerdere eeuwen actief zijn, startte de familie Babeito pas in 1946 met de productie van Madeira. De focus lag in het begin op volume en niet zozeer op kwaliteit. Daar kwam duidelijk verandering in toen Ricardo Diogo Freitas het bedrijf in 1991 overnam.

lees verder

Blandy's Madeira

De Madeira Wine Company (kort MWC) is een relatief jong bedrijf maar met een lange geschiedenis. Kort kan je stellen dat het bedrijf een resultaat is van decennia aan overnames van verschillende gekende families en merken. Onder de MWC vallen namelijk bekende merken als Blandy’s, Leacock’s, Cossart Gordon, Miles en anderen.


lees verder

Carlos Raposo

Carlos Raposo sloeg na zijn studies de vleugels uit en ging op stage in onder meer Bordeaux en Bourgogne. Daarna was hij 7 jaar wijnmaker bij Niepoort, waar we hem leerden kennen.

In 2018 keerde hij terug naar zijn thuisregio Dão met ambitieuze plannen om wijnen van het hoogste niveau te maken.

lees verder

CARM

CARM was destijds onze eerste ontdekking in Portugal. Bij een proeverij van allerlei olijfolies in een restaurantje in Evora stak die van CARM er kwalitatief bovenuit. Nadien bleek de familie Madeira ook heel lekkere wijn te maken.

lees verder

Casa da Passarella

Op dit landgoed wordt al eeuwen wijn geproduceerd, maar de vorige eigenaars verloren hun interesse in de wijnbouw. In 2008 kwam het domein in nieuwe handen en sindsdien staat de gedreven Paulo Nunes aan het hoofd van de wijnproductie

lees verder

Casal Figueira

In 1999 liet Marta Soares het bruisende leven in Lisboa achter zich, op zoek naar een rustige, landelijke studio om aan haar kunstprojecten te werken. Ze kwam terecht op het landgoed van Antonio Carvalho en had toen ongetwijfeld nooit kunnen vermoeden dat ze er 10 jaar later een missie als wijnmaakster zou bij krijgen.

 

lees verder

Caves São João

In 1920 stichtten 3 broers van de familie Costa de wijnhandel Caves São João. De bedoeling was om wijnen uit de Douro te verdelen maar al snel werd begonnen met eigen productie van mousserende wijnen. Er werd beroep gedaan op de kennis van een oenoloog uit de Champagne waardoor de kwaliteit meteen juist zat.

 

lees verder

d'Oliveiras Madeira

Opgericht in 1850 is D’Oliveira het tweede oudste bedrijf dat nog actief is in de wijn. Het is een relatief klein bedrijf met een productie van 150.000 l per jaar. Luis Pereira D’Oliveira is de vijfde generatie van de familie die de wijnactiviteit verder zet.

 

lees verder

Filipa Pato & William Wouters

Als dochter van een vermaard wijnmaker koos Filipa Pato ervoor om haar vader bij te staan, maar daarnaast toch ook haar eigen wijnbedrijf op te starten. We waren er bij nog voor de eerste wijn op fles ging en we volgen haar nog steeds.

lees verder

Gerações da Talha

Al 2000 jaar wordt in de omgeving van Vidigueira, diep in de Zuidelijke Alentejo, wijn in amforen gemaakt, nog exact zoals de Romeinen het destijds voordeden. Lange tijd bleven de wijnen onder de radar omdat ze niet gebotteld maar lokaal geconsumeerd werden. Daar bracht Teresa Caeiro recent verandering in.


lees verder

Humus, Rodrigo Filipe

Vandaag vind je ten noorden van de hoofdstad Lisboa tal van wijnprojecten die het potentieel van dit koelere kustgebied optimaal benutten.

Pionier op dat vlak was Rodrigo Filipe van Humus en hij blijft ook nu nog één van onze persoonlijke favorieten.

lees verder

Jorge Moreira (Poeira)

Jorge Moreira kocht in 2001 een kleine wijngaard waar niemand anders interesse voor toonde. Hij maakte er zijn Poeira, tegen de stroom in. Wij zijn fans van het eerste uur.

lees verder

Luis Gil

Luis Gil maakt waarschijnlijk de meest uitgepuurde en meest gelaagde natuurlijke wijnen in ons gamma. Met Marinho vat hij de essentie van wat Portugal voor ons zo bijzonder maakt. 


lees verder

Luis Seabra

Toen Luis Seabra ons in 2012 vertelde over zijn plannen om onder eigen naam wijn te maken, haakten we meteens ons wagonnetje aan. We kenden Luis toen al 10 jaar als wijnmaker bij Niepoort en wisten dat we dit niet mochten missen.


lees verder

Menina d'Uva

Aline Domingues, het meisje (Menina) van Uva, zoals ze zichzelf noemt, groeide op in Parijs. Ze studeerde en werkte kortstondig als micro-biologe en deed onderzoek naar het dna van gistcellen. Maar ze koos uiteindelijk een leven als wijnmaakster op het Portugese platteland.


lees verder

MOB - Moreira, Olaz​abal & Borges


M.O.B. staat voor Moreira, Olazabal en Borges. Daarmee verenigen zich 3 bevriende wijnmakers uit de Douro om samen wijn te maken in de naburige Dão-regio. Het zijn niet van de minste want ze zijn in de Douro verantwoordelijk voor de productie van respectievelijk Poeira, Quinta do Vale Meão en Wine & Soul. 


lees verder

Niepoort

De wijnen van de familie Niepoort nemen een bijzondere plaats in het gamma van The Portugal Collection, niet in het minst door de nauwe band tussen Dirk Niepoort en Kris Jeuris. Door de eindeloze nieuwsgierigheid en creativiteit van Dirk Niepoort en nu ook zijn 2 zonen Daniel en Marco, is het aanbod ook in voortdurende staat van verandering. 


lees verder

Quinta da Murta

De Franse inwijkeling Franck Bodin nam in 2011 de wijngaarden van Quinta da Murta over en vrijwaarde daarmee een mooi domein in een historisch gebied net aan de noordgrens van Lisboa. Men zegt dat dit geboorteplek van de heerlijk frisse Arinto-druif is.

lees verder

Quinta da Vacariça

François Chasans was zijn leven lang omringd door wijn. Hij werkte onder meer voor het gerenommeerde Fauchon in Parijs alvorens zijn eigen wijnwinkel op te starten. 

Toen hij de Baga-druif ontdekte was hij meteen verliefd en er rotsvast van overtuigd dat hij er grote wijn mee kon maken.

lees verder

Quinta das Bageiras

Frederico en zijn vader Mario Sergio zijn de derde en vierde generatie van de familie Nuno die wijn maken in het noorden van de Bairrada-regio. Op hun 16ha wijngaard maken ze er wijnen en espumantes die heel makkelijk herkenbaar zijn door hun uitgesproken karakter.

Baga neemt daarbij een hoofdrol in.

 

lees verder

Quinta do Mouro

Miguel Louro kocht in 1979 de historische Quinta do Mouro aan de rand van de stad Estremoz. Er was toen van wijnbouw geen sprake. 15 jaar later, in 1994 werd de eerste druivenoogst verwerkt en toen die enkele jaren later op de markt kwam, werd meteen duidelijk dat Miguel geen doordeweekse wijn maakt.

lees verder

Quinta do Vale Meão

De wijnen van Vale Meão gelden als absolute top in de Douro en we nodigen u uit om ze te ontdekken. U zult niet alleen lekkere en karaktervolle wijn proeven, maar krijgt er 150 jaar boeiende geschiedenis zomaar bij. Vale Meão was eind 19deeeuw het sluitstuk van het werk van Dona Antonio en haar nazaten doen haar erfenis vandaag nog alle eer aan.

lees verder

Rui Reguinga

Rui Reguinga werd geboren in een familie van wijnmakers en wou absoluut in hun voetsporen treden. Hij studeerde eind jaren 1980 af als oenoloog en maakte meteen zijn eerste wijnen in de Alentejo. Hij groeide snel uit tot een gerespecteerd oenoloog.

lees verder

Soalheiro

De familie Cerdeira was in 1982 de eerste om terug aan te knopen bij de traditie van kwaliteitswijnen op basis van de lokale Alvarinho-druif. João Antonio Cerdeira plantte daartoe de eerste stokken in 1974 en het zijn die oude wingerds die vandaag nog steeds de druiven leveren voor de topcuvée ‘Primeiras Vinhas’. Soalheiro groeide uit tot een begrip.

lees verder

Atlasland

Filippo Pozzi verhuisde uit Italië naar de kust van Alentejo om te surfen én wijn te maken. 

We waren er bij vanaf de start en presenteren u nu zijn eerste flessen, toonbeeld van puurheid en een schitterende expressie van het terroir in Aljezur.

lees verder

Vitor Claro

Vitor Claro is chef-kok van opleiding en wie het genoegen had om in zijn restaurant nabij Lisboa te eten, weet dat hij kan koken. Via de keuken raakte hij geboeid door wijn. Vooral de finesse van Bourgogne-wijnen intrigeerde hem. Toen hij in 2010 een oude wijngaard in het noorden van de Alentejo ontdekte, was er dus niet veel nodig om hem een nieuwe uitdaging te laten aangaan. 


lees verder

Wine & Soul

Wine and Soul startte in 2001 als het levenswerk van Sandra Tavares da Silva en Jorge Serôdio Borges, beide wijnmakers en toen pas getrouwd. Ze waren vast besloten wijn te maken van hoog niveau en slaagden erin vrijwel meteen internationale erkenning te krijgen voor hun wijn. 

lees verder

XXVI Talhas

Onze eerste wijnreis na de lockdown-gesel in 2020 was meteen een voltreffer: we ontdekten de oer-traditioneel, op amforen, gemaakte wijnen van XXVI Talhas.

4 vrienden haalden een kelder met 26 oude amforen na 30 jaar uit de mottenballen en herstelden zo de schitterende traditie van wijn gemaakt op amforen.

lees verder