PRODUCENTEN

Quinta do Vale Meão

De wijnen van Vale Meão gelden als absolute top in de Douro en we nodigen u uit om ze te ontdekken. U zult niet alleen lekkere en karaktervolle wijn proeven, maar krijgt er 150 jaar boeiende geschiedenis zomaar bij. Vale Meão was eind 19de eeuw het sluitstuk van het werk van Dona Antonio en haar nazaten doen haar erfenis vandaag nog alle eer aan.

Quinta do Vale Meão ontstond onder impuls van Dona Antonia Adelaide Ferreira. Deze sterke vrouw kreeg, midden de 19de eeuw, de leiding over het zieltogende portohuis van haar familie. Ze zou het omvormen tot één van de machtigste producenten en met voorsprong de grootste grondbezitter in de regio worden. De lijst van domeinen die ze tijdens haar carrière voor de familie Ferreira wist te verwerven is ronduit verbluffend. Vargellas, Vallado, Vesuvio, het zijn maar enkele van de quintas die in de 20ste eeuw wereldfaam zouden verwerven bij portoliefhebbers. 
In één moeite wierp ze zich ook op als de grote mecenas in de streek, onder meer door het bouwen van scholen, parken en andere faciliteiten voor de lokale bevolking.
In 1877 kocht Dona Antonia zo ook 300ha grond van de gemeente Vila Nova de Foz Cõa in de Douro Superior. Haar ambitie was om er van nul een modelwijngaard op te bouwen. Het project werd pas 1 jaar voor haar dood in 1896 voltooid, maar zo werd Quinta do Vale Meão geboren en zou tot op heden in handen blijven van de nazaten van Dona Antonia.
Van Barca Velha tot Vale Meão, al meer dan 65 jaar uitmuntendheid
Tijdens de late jaren 1940 wist de dan wijnmaker van het portohuis Ferreira, Fernando Nicolau de Almeida, zijn werkgever te overtuigen om in de Douro een wijn te maken geïnspireerd op de grote Châteaux die hij in Bordeaux had bezocht. Het hielp dat hij getrouwd was met één van de dochters van de familie Ferreira en zo kon Nicolau de Almeida zijn droom najagen om de grote Portugese icoonwijn te creëren. 
In 1952 ontstond aldus op Quinta do Vale Meão een wijn die genoemd werd naar het oude overzetbootje dat ter hoogte van het domein dienst deed: Barca Velha oftewel oud veerpont. 
 
Toen Francisco Javier de Olazabal, de 4de generatie nazaat van Dona Antonia, in de jaren 1970 directeur werd bij Ferreira, trachtte hij geleidelijk alle aandelen van Vale Meão te verwerven. Vanaf 1994 werd hij volwaardig eigenaar en zo bleef dit bijzondere domein in handen van de familie toen eind jaren 1990 Ferreira werd 
verkocht aan het grote Sogrape. Die moesten daarmee wel op zoek naar een nieuwe wijngaard voor Barca Velha. Daarvoor wordt vandaag beroep gedaan op de druiven van Quinta
da Leda, enkele kilometers verderop in de Douro. Tot 1998 zou de familie Olazabal nog druiven blijven leveren voor Barca Velha, maar vanaf 2000 bleef de oogst integraal op het domein voor de productie van de eerste Quinta do Vale Meão onder eigen label.
De ambitie kon alleen maar heel groot zijn. De toon was immers gezet door Barca Velha. Een nieuwe wijn, afkomstig van dezelfde beroemde wijngaarden, mocht niet onderdoen.
 
Francisco ‘Xito’ Olazabal nam vanaf dan geleidelijk de rol van zijn vader over. 
Hij verfijnde in de daaropvolgende jaren zijn wijn enorm, om uiteindelijk vandaag internationaal erkend te worden als één van de grootste rode wijnen van Portugal.

 
Quinta do Vale Meão is een blend van in hoofdzaak Touriga Nacional, aangevuld met Touriga Franca, Tinta Barroca en Tinta Roriz. De wijn rijpt op houten vaten van Franse eik waarvan elk jaar 80% vernieuwd wordt. Het is een krachtige wijn, maar wel één die altijd het evenwicht bewaart.
Naast de topcuvée wordt met Meandro ook een toegankelijker variant geproduceerd die omwille van een beperkter concentratie in oudere vaten rijpt. Hoewel deze wijn bedoeld is om jonger te drinken, rijpt hij ook fantastisch op fles.

 

Op een klein perceel vlak voor de kelder van het domein komt tussen de leisteen een strook graniet aan de oppervlakte. Daar plantte de familie heel bewust Baga-druiven. 
Baga is uiteraard vooral gekend als de druif van de Bairrada, maar hier en daar kom je ze dus ook in de Douro tegen. Xito maakte er een heel verfijnde Douro mee onder het label Vinha da Cantina. Het is 1 van 3 single vineyard labels.
 
ONZE QUINTA DO VALE MEAO SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.