WIJNSTREKEN

Dão

De Dão strijdt samen met de naburige Bairrada-regio om de titel ‘Bourgogne van Portugal’. De beste wijnen tonen dan ook, zowel in wit als in rood, een grote finesse en complexiteit. Hun bewaarpotentieel is bovendien markant. Zelfs eenvoudigere Dão-wijnen doorstaan met sprekend gemak een lange flesrijping en de mooiste crus winnen na 15 jaar flesrijping enorm aan kwaliteit.

De Região Demarcada Dão vierde in 2008 zijn 100-jarig bestaan. Dat maakt van de streek meteen één van de oudste erkende herkomstgebieden in Europa. De kwaliteit van de wijnen bleef echter lange tijd een goed bewaard geheim. 
De Dão is immers een vrij kleine en redelijk versnipperde wijnstreek. Het rotsachtige heuvellandschap is op vele plaatsen te ontoegankelijk om er wijnstokken te planten. De meeste percelen zijn klein, waardoor heel wat eigenaars van kwalitatief hoogstaande wijngaarden verkiezen hun druiven te verkopen aan de coöperatieven eerder dan hun eigen productie te ontwikkelen. 
Voor jonge, ambitieuze wijnmakers is het moeilijk om een goede wijngaard te vinden. De eigenaars zijn niet makkelijk geneigd te verkopen of te verhuren. 

Toch bewijst een handvol producenten dat het potentieel enorm is.De milde klimatologische omstandigheden zijn dan ook de beste van Portugal voor wie verfijnde, complexe wijnen wil produceren. De Dão ligt in het noordelijk deel van Portugal en wordt volledig omgeven door bergen. Het natuurlijk amfitheater dat ze vormen, beschermt tegen extreme temperaturen. 
De Dão is daardoor op weerkaarten makkelijk herkenbaar als de zone met de laagste gemiddelde temperatuur in augustus en september, de maanden die voor de wijnbouw het verschil maken.
De meeste wijngaarden liggen bovendien op meer dan 400m hoogte en naar het zuidoosten van de streek toe stijgen we zelfs tot boven de 800m. De rijping van de druiven gebeurt zeer gelijkmatig en de nodige zuren blijven behouden.
 Het plateau van de Dão is samengesteld uit graniet. Dat geeft de mogelijkheid om wijnen te maken met een uitgesproken mineralig karakter.

De witte wijnen worden vooral geproduceerd met de lokale rassen Encruzado, Malvasia en Cercial en Bical. Voor rood opteert men voor Touriga Nacional, Tinta Roriz, Jaen, Alfrocheiro Preto en Baga.
 
Oppervlakte: 13.000ha
Totale jaarlijkse productie: 280.000hl
Ter vergelijking
Bourgogne: 27.188ha voor 1.400.000hl / Bordeaux: 120.000ha voor 6.000.000hl
ONZE DAO SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.