PRODUCENTEN

Luis Seabra

Toen Luis Seabra ons in 2012 vertelde over zijn plannen om onder eigen naam wijn te maken, haakten we meteen ons wagonnetje aan. We kenden hem al 10 jaar als wijnmaker bij Niepoort en wisten dat we dit niet mochten missen. 

Luis maakte unieke wijnen, duidelijk getekend door hun herkomst en steeds met een bourgondische finesse.

Luis ging aan de slag met 2 oude wijngaarden in de Cima Corgo, het hart van de Douro en bottelde zijn beste druiven onder het label ‘CRU’, een knipoog naar de Franse traditie maar ook en vooral een verwijzing naar zijn methode: pure wijnen maken met minimale interventie. 
De keuze van de wijngaarden en de zorg voor de stokken zijn het fundament. Daarna laat hij de natuur haar werk doen. Hij voegt enkel een kleine hoeveelheid sulfiet toe om zoals hij zegt ‘de wijnen hun precisie te doen behouden’.
Xisto en Granito
Met een simpele verwijzing naar de bodems waarop zijn druiven groeien, geeft Luis het onderscheid tussen zijn wijnen aan: de Douro-wijnen worden gebotteld onder het label Xisto, de Vinho Verde en Dão komen als Granito op de markt.
De ambitie van Luis wordt zo helder gevat: 'We willen dat onze wijnen de verschillende bodems laten zien waarop de wijngaarden zijn geplant, de verschillende hoogtes en blootstellingen, hun verschillen en overeenkomsten.'
Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Luis Seabra een uitgesproken voorkeur heeft voor oude wijngaarden: 'In de loop van deze jaren heb ik een speciale band ontwikkeld met enkele van de oude wijnstokken. Die zijn niet weelderig en hun stammen zijn meestal niet dik en imposant. Integendeel - ze zijn slank en verwrongen, hebben hun eigen sereniteit die voortkomt uit de leeftijd. Ze reageren rustiger dan de andere wijngaarden op verschillende weersomstandigheden, houden beter de hittepieken en waterstress tegen en zijn ook beter bestand tegen de regen die erop staat te vallen voor de oogst. 
Deze wijngaarden hebben een uniek karakter dat wordt gegeven door de plaats waar ze zijn aangeplant en de variëteiten waaruit het mengsel bestaat. Als we de individualiteit van de druiven in de wijnmakerij respecteren, zullen de wijnen zijn zoals de wijngaarden - discreet, niet uitbundig en met een diepte en complexiteit voortkomend uit de jarenlange ervaring'.

Wij zijn fans van het eerste uur en verzekeren u dat Luis Seabra de daad bij het woord voegt. 
ONZE LUIS SEABRA SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.