PRODUCENTEN

XXVI Talhas

4 vrienden haalden een kelder met 26 oude terracotta amforen uit de mottenballen en herstelden zo een schitterende traditie. Ontdek de oer-traditionele, op amforen gemaakte wijnen, van XXVI Talhas. 

We volgen hen nu al 3 jaar en blijven tomeloos enthousiast. De witte wijnen hebben een complexiteit en eigenheid die absoluut top is, de rode wijnen hebben een drinkbaarheidsfactor die in niets het warme zuiden doet vermoeden. 


De passie van een timmerman
Schrijnwerker Daniel (in het dorp respectvol 'mestre' genoemd omwille van zijn vakmanschap) had tijdens zijn leven 26 oude amforen verzameld in zijn atelier in Vila Alva, een dorpje in de zuidelijke Alentejo. Hij combineerde het timmerwerk met wijn maken die hij dan lokaal verkocht. Dat Daniel zijn wijn in terracotta amforen (ter plaatse vinho de talha genoemd) maakte, hoeft niet te verbazen. Het was de werkwijze die de Romeinen meer dan 2000 jaar geleden in Portugal introduceerden en die in enkele dorpen in Alentejo bewaard bleef. 
In 1990 overleed Daniel en werd het stil in de kelder. Tot enkele jonge dorpelingen besloten de kelder te renoveren.  Nu maken ze er sinds 2018 weer wijn volgens de oude traditie. 
Zoals de meeste jongeren in de regio lieten Ricardo Santos en zijn vrienden het landelijke Vila Alva achter zich om carrière te maken in Lisboa. Toch bleven ze nauw betrokken bij hun heimat. Ricardo studeerde oenologie en hoe meer hij leerde over moderne wijnbouwtechnieken hoe meer hij gefascineerd raakte door de eenvoud van de vinho de talha uit zijn geboortestreek.
Zo ontstond het idee om de oude kelder van Mestre Daniel te doen herleven en de traditie van amforenwijn bekend te maken bij een groter publiek.
Wijn gemaakt in amforen is volstrekt uniek en het resultaat van een zeer natuurlijke vinificatie. 
De licht gekneusde druiven worden met schillen en steeltjes in de amforen gegooid. Zonder enige inmenging begint het sap te gisten. Naar het eind van de gisting wordt de amfoor bovenaan afgesloten om oxidate te vermijden. De massa van schillen en steeltjes zakt geleidelijk aan naar beneden. 
Wanneer de wijn voldoende gerijpt heeft, wordt hij afgetapt via een kraantje onderaan de amfoor. De gezakte schillenmassa zorgt daarbij voor een natuurlijke filtering.

De ideale mix van omstandigheden
Het is geen toeval dat de wijnbouw zich ontwikkelde in de buurt van Vidigueira. Hier stuit de koele zeebries en de mist uit de Atlantische oceaan op een eerste obstakel vanaf de kust. De Serra do Mendro, een 400m hoge heuvelrug, strekt zich uit net boven Vidigueira en vormt zo  de grens vormt tussen Alto en Baixo Alentejo. 
Door de invloed van de oceaan te vangen, heersen hier opvallend koelere groeiomstandigheden voor druiven dan elders in Alentejo; zelfs in die mate dat Vidigueira bij de lokale bevolking bekend staat als een witte wijnregio. 
Neem daar nog bij dat het vinifiëren in amforen een zeer zachte extractie in de hand werkt en het resultaat zijn vinhos de talha die in niets lijken op de krachtige, zeer geconcentreerde en vaak alcoholische wijnen die de Alentejo vandaag domineren.
Rode vinhos de talha zij een lichtvoetige, laag alcoholische en uitermate drinkbare verademing die we iedereen kunnen aanraden. Witte talha-wijn verbaast dan weer met een stevige structuur en een complexiteit die aan het betere werk uit de Jura doet denken.
ONZE XXVI TALHAS SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.