PRODUCENTEN

Buçaco - A. Almeida Hotels

Het Buçaco (Bussaco) Palace, nabij Coimbra, werd eind 19de eeuw gebouwd in opdracht van koning Carlos I en moest dienst doen als buitenverblijf. Nog voor hij er zijn intrek kon nemen werd Portugal echter een republiek en het Palace in 1917 omgedoopt tot luxehotel. Dat hotel ging ook zijn eigen wijnen maken en die groeiden uit tot cult. 

Het initiële plan was om een soort 'huiswijn' voor hotelgasten te hebben. Aangezien het hotel in Luso pal op de grens ligt van de Dão en de Bairrada-regio werd er wijn uit beide regio's aangekocht. Die werd geblend en gerijpt in de kelders van het hotel in grote houten foeders. 
Naarmate de tijd vorderde, begon het dagen dat die wijnen van het hotel alles behalve gewoontjes waren.
 
Wij ontdekten de wijnen begin jaren 2000 toen Filipa Pato ons meenam voor een diner in het hotel. De kelder van het hotel lag vol met flessen die zelfs teruggingen tot de begindagen van het hotel. 
De kwaliteit van die oude wijnen bleek uitzonderlijk. Rode wijnen uit de jaren 1950 en 1960 toonden zich in topvorm en waren een genot om te drinken. Maar vooral de witte wijnen riepen
verwondering op. Flessen wit uit bijvoorbeeld 1955 en 1958 bleken van het allerhoogste niveau te zijn. De wijnen waren dus niet alleen lekker in hun jeugd, ze konden ook nog eens eindeloos rijpen en werden er alleen maar beter van. Het geheim leek te zitten in het blenden van de strakkere stijl Bairrada wijn met de rondere, fijnere Dãos.

Destijds kon je de wijnen van Buçaco enkel ter plaatse drinken. In 2008 werd besloten om de productie iets op te voeren zodat er bij elke oogst ook enkele duizenden flessen op de markt konden komen. 
We stonden op de eerste rij om een allocatie te bemachtigen en hebben nu jaarlijks 300 flessen wit en evenveel rood. 

ONZE BUSSACO  WIJNEN
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.