PRODUCENTEN

Humus

De kustregio boven Lisboa is de laatste jaren op wijnvlak uitermate boeiend om volgen. Voortdurend duiken er nieuwe wijnprojecten op waarbij steevast voor de natuurlijke aanpak wordt gekozen.

Pionier op dat vlak was Rodrigo Filipe van Humus en hij blijft ook nu nog één van onze persoonlijke favorieten.

Rodrigo nam begin jaren 2000 zo’n 9ha wijngaard onder zijn hoede even ten oosten van kuststad Peniche.
Het gebied is klimatologisch zeer aanlokkelijk omdat de oceaanwind voor passende verkoeling zorgt tijdens het groeiseizoen van de druiven. Bovendien is de bodem hier gevormd in het Jura-tijdperk wat zorgt voor een ideale mix van klei, kalk en zandsteen, de ideale basis voor het maken van wijnen met finesse.
Rodrigo begon destijds meteen met een conversie naar biologische teelt. Toen die ommezwaai

na enkele jaren z’n vruchten begon af te werpen, bande hij geleidelijk ook alle kunstmatige hulpmiddelen uit zijn kelder en werd zo een pionier van het natuurlijk wijn maken in Portugal. 
Wat bij de wijnen van Rodrigo opvalt, is de jaargang op de flessen. Die is zelden heel recent. Hij verkoopt in het voorjaar van 2025 niet de rosé van 2024 maar die 2022! Een eerste reden voor die late release van zijn wijnen heeft te maken met de realiteit van het natuurlijk wijn maken: wil je wijnen bottelen zonder toevoeging van sulfiet en zeker zijn dat ze stabiel blijven, 

dan is een langzame natuurlijke stabilisatie vooraf nodig. Dat betekent dat je de wijnen minimaal 2 jaar laat rijpen, bij voorkeur in oude houten vaten waarin ze gedoseerd kunnen ademen.
Een bijkomende reden om wijnen later op de markt te brengen is smaakgebonden: een wijn met inhoud heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen en met een jaartje of 2 op fles kom je er meestal niet. Dus brengen we nu ondermeer een Humus Deriva van oogstjaar 2014!
Met Humus ben je verzekerd van wijnen met een aanstekelijke natuurlijke frisheid, een opvallend lage alcoholgraad, een natuurlijk samenstelling, karakter en bewaarpotentieel. Dat laatste weerlegt meteen ook de mythe dat sulfiet in wijn nodig is om een goede bewaring te garanderen.

Have a good time with Humus; take your time with Humus!
 
ONZE HUMUS SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.