PRODUCENTEN

Antonio Madeira

Antonio Madeira groeide op in Parijs, maar raakte tijdens de zomervakanties bij zijn grootouders helemaal verslingerd aan de Dão. In 2010 besloot hij op zoek te gaan naar oude wijngaarden in de regio en vond hij in de kelders bij Alvaro Castro (Saes/Pellada) onderdak om zijn eerste wijnen te maken.


Inmiddels heeft Antonio Parijs achter zich gelaten en woont hij met zijn familie in de Dão waar hij de voorbije jaren met vallen en opstaan zijn weg vond. 
Als halve buitenstaander bekijkt hij de regio onvermijdelijk door een andere bril. Antonio raakte vooral gepassioneerd door zeer oude aanplanten die her en der verspreid liggen in de Dão. Iedereen is het erover eens dat de druiven er van uitzonderlijke kwaliteit zijn, maar de meeste lokale producenten zien er toch geen brood in. 
Ze worden veelal afgeschrikt door de kleinschaligheid. De regio is door het grillige berglandschap sowieso heel versnipperd. Je vindt er nauwelijks percelen met meerdere hectaren oppervlakte. Wel heeft haast elke familie er een klein perceel met enkele honderden stokken. De druiven worden aan de coöperatieve verkocht of dienen voor eigen gebruik. Het is tussen die mini-aanplanten dat de parels zitten.  
Maar zelfs als je bereid bent de nadelen van de versnippering erbij te nemen moet je de eigenaars nog bereid vinden om je hun druiven te verkopen. Het duurt vaak z’n tijd om hun vertrouwen te winnen en je blijft altijd onderworpen aan hun goodwill. 

ONZE ANTONIO MADEIRA SELECTIE
Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.