Lisboa, deel 1
de wijken Baixa en Graça

Lisboa is de voorbije 10 jaar getransformeerd van een goed bewaard geheim tot een kosmopolitische aantrekkingspool. Voorlopig worden toeristen er echter nog niet met waterpistolen beschoten zoals in Barcelona. Doe dus nu je voordeel. 

Het inmiddels toeristische centrum van Lisboa kan je bij een eerste bezoek moeilijk links laten liggen, maar we laten je er hier handig, als een echte lisboeta, tussendoor laveren. De grandeur van het Praça do Comérçio laat niemand onberoerd. Het is een goed beginpunt voor een boeiende wandeling. Laat je nog niet verleiden door de Wines of Portugal Wine Tasting Room; er volgt nog ander en beter. Loop van het plein af naar rechts langs het water en je komt meteen de fraai gerestaureerde droogdokken van Ribeira das Naus tegen. Ga je verder langs de Avenida kom je aan het erg toeristische Cais do Sodré. Dit was voorheen een spannende wijk met alternatieve cafeetjes maar is sinds de komst van de Time Out Market zijn authenticiteit kwijt. 
Ons favoriete jazzcafé annex bistro Tati trok er weg en vind je nu aan de noordkant van de stad. Het is de omweg (met de taxi) waard. Je proeft er niet alleen de beste natuurlijke wijnen van Portugal, ook de rest van Europa is er goed vertegenwoordigd en zéér betaalbaar. 

Op onze wandeling laten we Time Out & co links liggen en slaan rechtsaf via de Rua do Arsenal naar het heel charmante Praça do Municipio. Via de Rua do Comérçio kruis je dan de heel herkenbare rechte straten van de Baixa Pombalina. De naam verwijst naar de Marquês de Pombal, de eerste minister die na de aardbeving en tsunami van 1755 zorgde voor de wederopbouw van de stad. De Marquês was trouwens ook voor de wijnbouw zeer belangrijk. Tijdens zijn regeerperiode was de handel in portwijnen zodanig gegroeid dat de Engelse shippers teveel macht kregen en de kwaliteit onder druk stond. De Marquês stelde er nogal letterlijk paal en perk aan. Hij liet onder meer het herkomstgebied van de Douro afbakenen met granieten palen en creëerde zo de eerste appellation contrôlée nog voor het concept in Frankrijk werd uitgevonden.

Loop je tot het eind van de Rua do Comérçio vind je rechts om de hoek Conserveira de Lisboa. De blikjes sardienen zijn van prima kwaliteit en worden ook nog eens heerlijk voor je verpakt alsof het een waardevol boek betreft. Vandaar is het even klimmen op de Rua da Madalena, maar de beloning wacht op Praça da Figueira. Bij Confeitaria Nacional ontdek je daar de Portugese kunst van koffie en gebak in z’n meest traditionele vorm, al sinds 1829.
Aan de overzijde van Praça da Figueira vind je nog een ander instituut van goede smaak dat de moeite is om even langs te lopen. Manteigaria Silva is er al sinds 1890 een kwaliteitsadres voor bacalhau, hammen en kaas.

Nu ben je helemaal klaar om te verdwalen in de wirwar van kleine straatjes van de wijk Graça aan de voet van het Castelo de São Jorge. 10 jaar geleden bleef je hier liever weg want de wijk had een slechte reputatie en terecht. Vandaag zijn de scherpe kantjes er af en blijft er vooral sfeer over. 
Wie de moed heeft om te klimmen, kan naar de Miradouro da Graça en krijgt een weids uitzicht over de stad. Of je wandelt naar de hectiek van het Praça Martim Moniz. Stap daar het hotel Mundial binnen en je gaat 50 jaar terug in de tijd, maar neem de lift naar boven en je zit plots in een hippe rooftop bar.

Honger gekregen? Leopoldo brengt in zijn Taberna do Calhau de keuken van Alentejo naar de hoofdstad en geeft er een creatieve draai aan. Hier drink je ook de lekkerste wijnen uit ons assortiment. Zo vind je er nog tal van oudere jaargangen van Casal Figueira op de kaart.
Leopoldo is afkomstig uit het dorpje Vila Alva waar men de wijnen nog traditioneel maakt in terracotta amforen - lokaal Talhas genoemd.  Vroeger werden die wijnen niet gebotteld en rechtstreeks afgetapt van de amforen. Sinds 2019 brengen 2 producenten (XXVI Talhas en Geraçoes de Talha)  ze wel op fles en kunnen we er u ook van laten mee genieten. Te ontdekken!

Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.
Atlántico - op het ritme van de golven.
Van Peniche tot Nazaré