Blog


Filipa & William stuurden ons een brief

door Kris Jeuris, 15 januari 2019

Filipa Pato & William Wouters schreven ons zopas een brief. We delen hem graag met u. Hij geeft niet alleen een helder verslag van de oogst 2018, maar ook een unieke inkijk in het hoofd van deze twee gepassioneerde wijnmakers. Wijnen met een ziel, daar moet je ook bij nadenken:

Dear Kris and Bert,

We will start with the good news. The quality of 2018 is excellent. This for Bairrada is amazing. It means that this was the 4th excellent vintage in a row. The less good news is that it is a small crop.

Lees het vervolg van de brief onder de foto.

lees meer


Filipa & William stuurden ons een brief

door Kris Jeuris, 15 januari 2019

Filipa Pato & William Wouters schreven ons zopas een brief. We delen hem graag met u. Hij geeft niet alleen een helder verslag van de oogst 2018, maar ook een unieke inkijk in het hoofd van deze twee gepassioneerde wijnmakers. Wijnen met een ziel, daar moet je ook bij nadenken:

Dear Kris and Bert,

We will start with the good news. The quality of 2018 is excellent. This for Bairrada is amazing. It means that this was the 4th excellent vintage in a row. The less good news is that it is a small crop.

Lees het vervolg onder de foto.

lees meer


Wijnland Portugal, State of the Union, 5 mei 2018

door Kris en Bert Jeuris, 05 mei 2018

Onderstaande tekst is een uittreksel uit het voorwoord van onze Pocketgids over wijnland Portugal. Die rolde net van de pers. Je kunt een exemplaar aanvragen door je adresgegevens in te vullen op de registratiepagina van onze website (of stuur ons een mail als we je gegevens al hebben).

We volgen nu bijna 20 jaar van nabij het reilen en zeilen in wijnland Portugal. Tijd voor een ‘State of the Union’.
We zien vandaag in Portugal een boeiende mix van modernere en traditionele wijnen. In de kwaliteitswijnen valt steevast een frisheid op die enkel door het Atlantische klimaat mogelijk gemaakt wordt. Dat geeft de wijnen een gastronomische meerwaarde die steeds meer wijnliefhebbers kan bekoren.

lees meer


Variety report: Alvarinho

door Kris Jeuris, 17 februari 2018

In Portugal zijn er weinig regio’s waar slechts 1 druivenras de plakt zwaait. Het land put uit een schier eindeloos arsenaal inheemse rassen en die werken in de meeste wijnen samen. Toch zijn er enkele uitzonderingen en Alvarinho is er één van.

Alvarinho werd omwille van zijn kwaliteiten de voorbije jaren aangeplant in diverse regio’s binnen en buiten Portugal, maar de ‘thuisbasis’ van de druif en vooralsnog de plaats waar de beste resultaten geboekt worden, is de Vinho Verde in het uiterste noorden van Portugal.

lees meer


Van Parijs naar de bergen, een droom achterna. Interview met Antonio Madeira, toptalent in de Dão

door Kris Jeuris, 14 september 2017

Voor de oogst van 2017 liet Antonio Madeira Parijs definitief achter zich. 7 jaar lang pendelde hij tussen de grootstad waar hij opgroeide en de streek waar zijn roots liggen om zijn droom als wijnmaker na te jagen. Nu vestigt hij zich permanent aan de voet van zijn zo geliefde Serra da Estrela in de Dão, dicht bij zijn wijnstokken.

In oktober is hij enkele dagen bij ons te gast om zijn wijnen aan u voor te stellen. De exacte data vindt u in onze degustatiekalender.
Als kennismaking plaatsen we hieronder alvast een interview dat we van hem afnamen.

lees meer


Barca Velha, een uitzonderlijke wijn, een unieke degustatie

door Kris, 04 februari 2017

Afgelopen donderdag had ik de eer om in een klein restaurant in Porto, een unieke degustatie bij te wonen van dé Portugese icoonwijn bij uitstek: Barca Velha.
Uniek mag in dit geval letterlijk genomen worden.

Barca Velha ontstond in 1952. Het was de realisatie van de droom van Fernando Nicolau de Almeida, toenmalig wijnmaker bij portohuis A.A. Ferreira. Hij bezocht enkele jaren daarvoor de grote wijnkastelen van Bordeaux en wou bij thuiskomst in de Douro een wijn maken met een gelijkaardige grandeur als wat hij in Frankrijk had geproefd.
Nicolau de Almeida maakte zijn ambitie waar en zijn wijn verwierf inmiddels de hoogste sterrenstatus, mede omdat hij het uitzonderlijke niveau ervan zo zeer beschermde dat er tot vandaag maar 18 oogsten goed genoeg werden bevonden om een Barca Velha voort te brengen.

lees meer


Interview met Vitor Claro, chef-kok die in de vaten roert.

door Kris, 10 januari 2017

Vitor Claro is chef-kok van opleiding en wie het genoegen had om in zijn restaurant nabij Lisboa te eten, weet dat hij kan koken. Via de keuken raakte hij geboeid door wijn. Vooral de finesse van Bourgogne-wijnen intrigeerde hem. Toen hij in 2010 een oude wijngaard in het noorden van de Alentejo ontdekte, was er dus niet veel nodig om hem een nieuwe uitdaging te laten aangaan. 

We zijn trots zijn wijnen te kunnen toevoegen aan onze collectie en laten u graag met hem kennis maken via onderstaand interview.

 

lees meer


“You can even feel saudade for a chicken,” he said, “but it has to be the right chicken.”

door Kris, 18 december 2016

'Vinhos com Alma', wijnen met een ziel en dan nog wel een Portugese ziel, dat gaat niet snel vervelen!

Schenk uzelf een glas eigenwijze Baga uit en ontdek hier de Portugese 'Saudade' door de ogen van de lucide Amerikaanse auteur Eric Weiner.

lees meer


Team Pato-Wouters blijft scoren.

door Kris Jeuris, 07 december 2016

Nu onze allocatie Territorio Vivo 2015 samen met de laatste dozen Nossa 2015 net is toegekomen in ons magazijn, had journaliste Sarah Ahmed haar artikel niet beter kunnen timen. 
Lees hier alles over de grote nieuwe stappen die Filipa Pato en William Wouters het voorbije jaar namen op weg naar steeds boeiendere wijnen.

Als u nu bestelt op onze website, staan hun creaties nog gegarandeerd mee op uw feesttafel of onder de kerstboom.

lees meer


Quinta do Vale Meão, een aanwinst van formaat!

door Kris, 12 november 2016

Met gepaste trots presenteren we u de nieuwste aanwinst van The Portugal Collection: Quinta do Vale Meão.

De wijnen van Vale Meão gelden vandaag als absolute top in de Douro en we nodigen u uit om ze te ontdekken. U zult niet alleen lekkere en karaktervolle wijn proeven, maar krijgt er 150 jaar boeiende geschiedenis zomaar bij. Vale Meão werd niet alleen opgericht door een vrouw wiens belang voor de Douro tot op vandaag nauwelijks te overschatten valt, het zou in 1952 ook de geboorteplaats worden van de Portugese icoonwijn bij uitstek, Barca Velha.

lees meer


De ongrijpbare mineraliteit

door Kris, 04 november 2016

Mineraliteit.
Iedereen in de wijnwereld heeft er de mond van vol. Iedereen die enkel voor het plezier een glas wijn drinkt, luistert verbaasd, vertwijfeld, geamuseerd, ... toe.

Meer en meer wordt duidelijk dat wat we mineraliteit in wijn noemen, alvast niet veel met mineralen in de bodem te maken heeft. Dat we ons allemaal maar iets inbeelden, lijkt echter ook onwaarschijnlijk. Het onderzoek is lopend. Jancis Robinson schreef alleszins een boeiende update. U leest het artikel hier. 

lees meer


Portugese wijn, een beschouwing

door Kris, 01 november 2016

Wijnland Portugal kan bogen op een lange, maar turbulente geschiedenis. Zo ontwikkelde zich een kwalitatief hoogstaand aanbod met een heel eigen identiteit. De meerwaarde ervan is niet gering, maar slechts recent wisten de Portugezen ook de erkenning daarvoor af te dwingen.

lees meer