Blog
Beekborne, de trots van Haspengouw en toonaangevend voor Belgische topwijn
TIEN JAAR GELEDEN liet Patrick Carmans me de helling zien waarop hij, mijn beste vriend sinds onze studietijd in Leuven, wijnstokken zou planten. De helling zag er goed uit: naar het zuiden gericht en steil oplopend, optimaal qua expositie naar de zon en drainage. Bovendien was de bodem de perfecte mix van leem en kalk.
Hij had zijn plan al helder en het was heel ambitieus. Patrick moest en zou chardon- nay planten. Ernaast zette hij pinot noir en pinot gris. En hij zou geen mousserende wijn maken (de iets makkelijkere keuze in ons klimaat), maar wel witte wijn op niveau én zo natuurlijk mogelijk.
Toen werd het stil.
Porto, een nieuwe lichting, een nieuwe dimensie
Al een aantal jaar gaat de verkoop van porto in dalende lijn. De grote porthuizen hadden dit niet zien aankomen. Veel te laat reageren ze nu, maar volgens ons met de verkeerde maatregelen. Toch ziet de toekomst er goed uit. Dankzij een ingreep van de Europese unie kan een nieuwe generatie wijnmakers u meer dan ooit verleiden met porto van topniveau, op maat van wat wij vandaag van zoete wijn verwachten.
Lees hieronder het verhaal of scroll meteen naar beneden voor een korte gids over de verschillende portotypes.
Witte Weelde. Portugal neemt het voortouw.
Het is een boude stelling maar nog moeilijk te ontkennen: Portugal maakt vandaag de beste witte wijnen van Zuid-Europa.
Witte wijnen van het hoogste niveau; innemend én verfijnd van smaak, complex en vaak nog lekkerder na wat kelderrijping; een aantal geïnspireerde wijnmakers in Portugal heeft er stilaan een patent op.
De internationale erkenning is nog in wording, maar de verrukkelijke realiteit kunt u aanstaande woensdag al in uw glas hebben.
Maak hier meteen uw keuze uit het beste van Portugal. Deze week ontvingen we ondermeer deze prachtexemplaren.
Video: een jaar op Vale Meão in 5 minuten
We vertelden al eerder in deze blog de bijzondere geschiedenis van Quinta do Vale Meão, maar nu brengt de familie Olazabal de quinta ook in beeld. Ondertussen vertellen ze over hun wijnproject.
Aan alles voel je hoe diep Vale Meão in de traditie geworteld is en hoe elke nieuwe stap van daaruit vertrekt.
Dat verklaart ongetwijfeld mee waarom de wijnen die Francisco maakt zo goed zijn.
Laat u in onderstaande video meenemen naar de Douro Superior.
theAddresses, Welcome to our Portugal
TheAddresses is een nieuw hospitality merk dat architectuur en design combineert met hotelservices én gecureerde reistips. Pal in het centrum van een oud vissersdorpje, tussen de sinaasappelboomgaarden of met je voeten in het zand: de oprichters van theAddresses gaan op zoek naar bijzondere plekken met een verhaal en toveren die met behulp van een goed uitgekozen team om tot vakantiehuizen die uitblinken in ingetogen luxe.
Elk huis heeft naast een prachtig gecureerd interieur een mooie buitenruimte met een zwembad en daarbovenop het comfort en de service van een stijlvol hotel. Je boekt een verblijf bij theAddresses, en met de conciërgeservice binnen handbereik wordt al het andere geregeld. Privévervoer, restaurantreserveringen, nabijgelegen golfbanen, rustgevende massages, culturele bezoeken, wandel- of fietstochten, een avontuurlijke boottocht naar een onbewoond eiland,... Het theAddresses-team zorgt ervoor dat je zotste vakantiewensen uitkomen.
Bovendien is de wijnkast altijd gevuld met de beste wijnen van Portugal, en kan je tijdens je verblijf genieten van nog tal van andere kwalitatieve, lokale en duurzame producten. Mooie strandlakens, heerlijke biologische zepen, een selectie van zorgvuldig uitgekozen boeken, lokaal gemaakte olijfolie, het beroemde 'Flor de Sal de Castro Marim',... Wie het vakantiegevoel nog wat wil verlengen neemt deze spullen gewoon mee naar huis.
Alvarinho, rijzende ster onder de druivenrassen
2 zeer goede redenen om deze oude blogpost op te blinken en opnieuw te serveren:
1. Alvarinho is voortaan een officiële druif van de Bordeaux-regio. Dat zet de erkenning van de kwaliteiten van de druif nog wat kracht bij. En waarom kiest Bordeaux ervoor? De lokale commissie roemt de capaciteit van Alvarinho om kurkdroge wijnen met een 'acidité croquante' te maken (toch mooi hoe de Fransen dat zeggen). Bovendien bieden haar aromatische kwaliteiten een perfect antwoord op het verlies aan aroma's dat meestal gepaard gaat met de klimaatopwarming.
2. de voorbije maanden kwamen de topcuvées Alvarinho van 2019 op de markt en die bevestigen wat we al in de basiswijnen konden proeven: 2019 heeft in Portugal wijnen van uitzonderlijk niveau voortgebracht. Voldoende reden om uw koelkast te vullen met Alvarinho en zo perfect gewapend aan de start van de voorjaarswarmte te verschijnen. Uw perfecte verfrissing is gegarandeerd.
2020, the Year of the Rabbit
Naar goede gewoonte sturen William en Filipa ons een nieuwsjaarsbrief met een verslag van het voorbije oogstjaar en een toewijzing van de allocaties voor dit jaar.
Lees hieronder de brief of reserveer al uw flessen van de nieuwe wijnen die er aan komen. Van de Tola Bical zullen we 480 van de 1269 flessen beschikbaar hebben voor België.
Dear Kris and Bert,
Hope to find you in good health. All the best for 2021! We hope we can meet this year and share a good moment with lots of bottles 😘 As usual we are sending our annual report and the allocation.
2020 The Rabbit Year - TOLA
After a normal winter and a late spring, the weather in Bairrada was quite wet in May and June, then in July it became warm without real heat. August was moderately warm and in September good conditions returned again, which continued through the end of the month. It was a rather early harvest, everything was inside before 18 of September.
All these conditions indicated a “classic” harvest, our sparkling wines went very smoothly with excellent quality grapes. The whites are showing well now after the fermentations, excellent overall quality.
Madeira, Porto én Moscatel 3 prestigieuze versterkte zoete wijnen die stuk voor stuk uit Portugal komen. Dat kan geen toeval zijn.
Toeval is het dan ook niet en de verklaring is niet ver te zoeken. Als we kijken waar deze wijnen precies vandaan komen, is er telkens een zeehaven in de buurt. En die vormt de sleutel.
In de Douro (het productiegebied voor Porto) en in Setubal (thuisbasis van de Moscatel) wordt al sedert de doortocht van de Feniciërs wijn gemaakt. Op Madeira werd de wijnbouw geïnstalleerd van zodra de Portugezen er voet aan wal zetten. Die wijnen waren echter allemaal droog en hadden de alcoholgraad van de gemiddelde witte en rode wijn.
Door een politiek feit veranderde alles. In 1667 besloot Jean-Baptiste Colbert, minister van staat onder Louis XIV, in Versailles een protectionistische maatregel in te voeren die de import van Engelse stoffen aan banden legde. De Fransen en Engelsen leefden al langer op gespannen voet maar deze nieuwe provocatie was er voor de Engelsen te veel aan. In Londen besloten ze de invoer van alle Franse waren te verbieden, inclusief wijn.
Maar gedronken moest er worden en dus werd er enerzijds veel illegaal geïmporteerd uit Frankrijk maar anderzijds werden ook de banden met Portugal aangehaald. De Engelsen hadden al langer goede handelsrelaties met de Portugezen en die werden dus op het eind van de 17de eeuw nog versterkt.
The Portugal Collection hergroepeert in Roeselare!
Vanaf 18 januari 2020 groeperen we al onze activiteiten en wijnvoorraden in Roeselare.
Door de groei in ons bedrijf is de nood aan centralisatie groot. Voortaan zullen alle leveringen vertrekken vanuit onze moderne opslagruimte in Roeselare waar de wijn in optimale omstandigheden wordt gestockeerd.
In Limburg zullen we intussen aanweziger zijn dan ooit en u verwennen met méér proefmomenten.
De winkel sluit maar via de website zijn onze wijnen altijd binnen handbereik en onze leveringen aan huis gebeuren snel, efficiënt en met de glimlach, waar ook in België.
Natuurwijn wordt volwassen
Natuurwijn beroert de zielen. Je kan haast geen gesprek meer hebben over wijn of het ‘natuur’-aspect komt ter sprake. En de meningen zijn verdeeld, liggen vaak zelfs ver uiteen - een beetje water bij de wijn zou soms geen kwaad kunnen.
Dit artikel is slechts een voorsmaakje van onze papieren gazet 'Folha' die net gedrukt is in aanloop naar onze najaarsdegustaties. Ontvang je ze nog niet jaarlijks in je brievenbus, stuur ons gerust je adresgegevens.
Natuurwijn nodigt uit tot stellingname.
Het is allesbehalve een welomlijnd concept. Er bestaat niet zoals voor BIO, waarmee het trouwens vaak verward wordt, een erkend label dat duidelijk zegt waar het om gaat.
Natuurwijn heeft ook al heel wat ergernis opgewekt. Onder het mom van ‘natuur’ werd de voorbije jaren immers al te vaak ondrinkbare wijn met een veel te grote overtuiging aan de man gebracht. Sommige wijnmakers leken natuurlijk werken te verwarren met niets doen, maar als je de natuur helemaal z’n gang laat gaan dan is het natuurlijke resultaat altijd vroeg of laat azijn. Zonder tussenkomst van de mens kan er dus geen wijn gemaakt worden. En natuurlijk werken houdt risico’s in die soms tot fouten in de wijn kunnen leiden. Hadden wijnmakers en invoerders die fouten iets vaker toegegeven, zouden voor- en tegenstanders nu misschien wat minder ver van mekaar gestaan hebben.
En toch, de turbulente adolescentie van natuurwijn lijkt stilaan voorbij.
Het concept spreekt de mensen van vandaag aan op meer dan één manier. Een ‘natuurlijke’ aanpak klinkt goed voor wie bewust wil omgaan met wat hij of zij eet en het beantwoordt aan onze toegenomen hang naar ‘authenticiteit’.
Maar het is dus geen welomlijnd concept en dat zorgt voor verwarring. We doen hier een poging om het helder te stellen.
Filipa & William stuurden ons een brief
Filipa Pato & William Wouters schreven ons zopas een brief. We delen hem graag met u. Hij geeft niet alleen een helder verslag van de oogst 2018, maar ook een unieke inkijk in het hoofd van deze twee gepassioneerde wijnmakers. Wijnen met een ziel, daar moet je ook bij nadenken:
Dear Kris and Bert,
We will start with the good news. The quality of 2018 is excellent. This for Bairrada is amazing. It means that this was the 4th excellent vintage in a row. The less good news is that it is a small crop.
Lees het vervolg onder de foto.
Wijnland Portugal, State of the Union
Onderstaande tekst is een uittreksel uit het voorwoord van onze Pocketgids over wijnland Portugal. Die rolde net van de pers. Je kunt een exemplaar aanvragen door je adresgegevens in te vullen op de registratiepagina van onze website (of stuur ons een mail als we je gegevens al hebben).
We volgen nu bijna 20 jaar van nabij het reilen en zeilen in wijnland Portugal. Tijd voor een ‘State of the Union’.
We zien vandaag in Portugal een boeiende mix van modernere en traditionele wijnen. In de kwaliteitswijnen valt steevast een frisheid op die enkel door het Atlantische klimaat mogelijk gemaakt wordt. Dat geeft de wijnen een gastronomische meerwaarde die steeds meer wijnliefhebbers kan bekoren.
Van Parijs naar de bergen, een droom achterna. Interview met Antonio Madeira, toptalent in de Dão
Voor de oogst van 2017 liet Antonio Madeira Parijs definitief achter zich. 7 jaar lang pendelde hij tussen de grootstad waar hij opgroeide en de streek waar zijn roots liggen om zijn droom als wijnmaker na te jagen. Nu vestigt hij zich permanent aan de voet van zijn zo geliefde Serra da Estrela in de Dão, dicht bij zijn wijnstokken.
In oktober is hij enkele dagen bij ons te gast om zijn wijnen aan u voor te stellen. De exacte data vindt u in onze degustatiekalender.
Als kennismaking plaatsen we hieronder alvast een interview dat we van hem afnamen.
Barca Velha, een uitzonderlijke wijn, een unieke degustatie
Afgelopen donderdag had ik de eer om in een klein restaurant in Porto, een unieke degustatie bij te wonen van dé Portugese icoonwijn bij uitstek: Barca Velha.
Uniek mag in dit geval letterlijk genomen worden.
Barca Velha ontstond in 1952. Het was de realisatie van de droom van Fernando Nicolau de Almeida, toenmalig wijnmaker bij portohuis A.A. Ferreira. Hij bezocht enkele jaren daarvoor de grote wijnkastelen van Bordeaux en wou bij thuiskomst in de Douro een wijn maken met een gelijkaardige grandeur als wat hij in Frankrijk had geproefd.
Nicolau de Almeida maakte zijn ambitie waar en zijn wijn verwierf inmiddels de hoogste sterrenstatus, mede omdat hij het uitzonderlijke niveau ervan zo zeer beschermde dat er tot vandaag maar 18 oogsten goed genoeg werden bevonden om een Barca Velha voort te brengen.
Interview met Vitor Claro, chef-kok die in de vaten roert.
Vitor Claro is chef-kok van opleiding en wie het genoegen had om in zijn restaurant nabij Lisboa te eten, weet dat hij kan koken. Via de keuken raakte hij geboeid door wijn. Vooral de finesse van Bourgogne-wijnen intrigeerde hem. Toen hij in 2010 een oude wijngaard in het noorden van de Alentejo ontdekte, was er dus niet veel nodig om hem een nieuwe uitdaging te laten aangaan.
We zijn trots zijn wijnen te kunnen toevoegen aan onze collectie en laten u graag met hem kennis maken via onderstaand interview.
“You can even feel saudade for a chicken,” he said, “but it has to be the right chicken.”
'Vinhos com Alma', wijnen met een ziel en dan nog wel een Portugese ziel, dat gaat niet snel vervelen!
Schenk uzelf een glas eigenwijze Baga uit en ontdek hier de Portugese 'Saudade' door de ogen van de lucide Amerikaanse auteur Eric Weiner.
Team Pato-Wouters blijft scoren.
Nu onze allocatie Territorio Vivo 2015 samen met de laatste dozen Nossa 2015 net is toegekomen in ons magazijn, had journaliste Sarah Ahmed haar artikel niet beter kunnen timen.
Lees hier alles over de grote nieuwe stappen die Filipa Pato en William Wouters het voorbije jaar namen op weg naar steeds boeiendere wijnen.
Als u nu bestelt op onze website, staan hun creaties nog gegarandeerd mee op uw feesttafel of onder de kerstboom.
Quinta do Vale Meão, een aanwinst van formaat!
Met gepaste trots presenteren we u de nieuwste aanwinst van The Portugal Collection: Quinta do Vale Meão.
De wijnen van Vale Meão gelden vandaag als absolute top in de Douro en we nodigen u uit om ze te ontdekken. U zult niet alleen lekkere en karaktervolle wijn proeven, maar krijgt er 150 jaar boeiende geschiedenis zomaar bij. Vale Meão werd niet alleen opgericht door een vrouw wiens belang voor de Douro tot op vandaag nauwelijks te overschatten valt, het zou in 1952 ook de geboorteplaats worden van de Portugese icoonwijn bij uitstek, Barca Velha.
De ongrijpbare mineraliteit
Mineraliteit.
Iedereen in de wijnwereld heeft er de mond van vol. Iedereen die enkel voor het plezier een glas wijn drinkt, luistert verbaasd, vertwijfeld, geamuseerd, ... toe.
Meer en meer wordt duidelijk dat wat we mineraliteit in wijn noemen, alvast niet veel met mineralen in de bodem te maken heeft. Dat we ons allemaal maar iets inbeelden, lijkt echter ook onwaarschijnlijk. Het onderzoek is lopend. Jancis Robinson schreef alleszins een boeiende update. U leest het artikel hier.
Portugese wijn, een beschouwing
Wijnland Portugal kan bogen op een lange, maar turbulente geschiedenis. Zo ontwikkelde zich een kwalitatief hoogstaand aanbod met een heel eigen identiteit. De meerwaarde ervan is niet gering, maar slechts recent wisten de Portugezen ook de erkenning daarvoor af te dwingen.